„Napíšte titulky: Matovičovi odborníci sa vyparili." Rozkaz!

Slovensko má za sebou dve kolá plošného testovania, ktoré nám nikto neodporúčal. Ba čo je ešte horšie – pred ktorými nás odborná verejnosť varovala. Keďže však náš politický systém už pár mesiacov pripomína režim jedného muža, účasť bola dobrovoľne-nasilu, a teda pomerne vysoká. Výsledky a dáta sú však v nedohľadne a tam sú zrejme aj odborníci, s ktorými premiér konzultoval.

Igor Matoviè Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemicej situácii 6. novembra 2020 Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vedci sa zhodnú na dvoch veciach. Testovanie je na porazenie pandémie nevyhnutné a ešte nevyhnutnejší je sociálny dištanc.

Veľa z nich sa preto právom pýtalo, na čo nám je potrebné masové testovanie, na ktorom sa riziko prenosu nákazy ešte zvýši. Navyše, pomerne nepresnými antigénovými testami, na ktorých použitie možno na odberných miestach ani neexistovali vhodné teplotné podmienky.

Igor Matovič vtedy odborníkov označil za kuvikov a poprosil ich, aby sa k tomu nevyjadrovali, pretože to je jediná možnosť, ako predísť lockdownu a zároveň získať svetové prvenstvo.

Prví budeme, len v čom

Dá sa povedať, že po dvoch kolách plošného testovania toho o vývoji pandemickej situácie na Slovensku veľa nevieme, a nepotešíme vás – viac ani vedieť nebudeme a rovnako na tom bude svet.

Pozitívnych pacientov sme totiž nepretestovali presnejšími PCR testami, aby sme zistili citlivosť testu a percento tých, ktorí sú falošne pozitívni, teda špecificitu. Prvenstvu tak môžeme opäť zamávať, ale nie nadlho.

Určite budeme prvým štátom sveta, kde premiér svojvoľne pošle stáť do radu milióny ľudí, ktorým potom ešte satiricky poďakuje. Budeme prví, kto vykonával „najväčšiu logistickú operáciu od vzniku štátu“ bez toho, aby poznal jej skutočný prínos. Budeme prví, čo v boji s pandémiou vyhodili desiatky miliónov eur na niečo, o čoho efektívnosti nemáme vedecké dôkazy. A v neposlednom rade budeme prvým štátom, kde premiér tých, čo na to upozornia, verejne šikanuje.

Hľadajú sa Matovičovi odborníci

Jedným zo znakov spoločnosti je, že ak niečo v štáte nevyjde, ľudia potrebujú nájsť vinníka, ktorý by za to prevzal zodpovednosť. My Slováci sme sa to vlastne už aj odučili, keďže súčasná politická kultúra sa u nás podobá na dáta z plošného testovania, je v nedohľadne.

Premiér sa radšej vopred pripravil a operáciu nazval Spoločná zodpovednosť. Stále sa však nájdu kuvici, ktorí si to odmietajú vsugerovať a žiadajú mená tých vedcov, na ktorých odporúčanie Matovič konal.

Nechcem skončiť ako Čekan

Ubehol takmer mesiac, odkedy sa mal Matovič údajne radiť s vedcami o celoplošnom testovaní. Nepoznáme meno ani jedného z nich a, čuduj sa svete, žiaden z nich sa ani verejne neprihlásil.

„Viete čo, predstavím ich vtedy, keď budeme v nejakej normálnej atmosfére, teraz tu ich hádzať do ringu… […] Kohokoľvek by som predstavil, tak by sa naňho vrhli, len aby ho poriadne spochybnili,“ uviedol premiér včera.

Z toho logicky vyplýva, že premiér si uvedomuje neúspech operácie a očakáva spravodlivú kritiku. Spravodlivú. Spomeňme si totiž, ako sa po celý čas správal.

Laickú aj odbornú verejnosť pre poukazovanie na riziká testovania Matovič neoprávnene politicky lynčoval. Nič nesvedčí o stave demokracie na Slovensku viac než skutočnosť, že právo kritizovať má len premiér a verejne známi a kritizovaní smú byť len jeho odporcovia.

Neprestaneme kuvikať

Podľa premiéra by sme sa mali zmieriť s tým, že jeho odborníci „neexistujú, medzičasom sa vyparili, hotovo“. Premiér však nemôže v demokratickom štáte rozhodovať o miliónoch eur za zatvorenými dverami a verejnosti odkázať, že ju nemá čo zaujímať, kto mu to poradil.

Výpovedná hodnota tajných porád zodpovedá antigénovému testu spravenému pri teplote sedem stupňov. „V úplne normálnej atmosfére“ – podľa Matovičových slov – nebudeme nikdy, ak tým má na mysli, že za akékoľvek nápady ho budeme len do nemoty chváliť.

My nie sme „múdrosráči a kuvici“. Sme verejnosť, ktorá má právo byť informovaná a má právo kritizovať svojho premiéra bez ohľadu na to, či sa mu to páči, alebo nie. Sme zastupiteľskou demokraciou, nie režimom jedného muža a verejne činné osoby sú povinné znášať dokonca väčšiu mieru kritiky než bežný občan.

Slúži k cti slovenským vedcom, že napriek ich dlhodobému ponižovaniu nestrácajú chuť a ponúkajú riešenia toho, čo Matovič nedomyslel. Je najvyšší čas, aby premiér chytil ich ponúkanú pomocnú ruku a konal.

Na rovnakej besede totiž prízvukoval Sulíkovi, že „musíme byť zodpovední, lebo ide o životy“. Presne tak, pán premiér, ide o životy a vy sa správate tak, že Smer-SD popri vás vyzerá ako vzor transparentnosti. Sprístupnite dáta, veďte diskusiu s odborníkmi, buďte otvorený kritike. Inak si zmeňte heslo z #ÚprimneOdvážnePreĽudí na #ZbabeloSklamstvamiPreSeba.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok