Ryanair obmedzí počet letov v Taliansku pre nezhody s vládou. Vládny dekrét označil za odpad

Talianska vláda chcela zastaviť zvyšovanie cien leteniek na niektoré vnútroštátne letiská počas vrcholu letných prázdnin. Prijala preto dekrét, podľa ktorého prakticky zastropovala ceny niektorých letov. Podľa írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair však spôsobila priamy opak. Predstavitelia tejto spoločnosti znižujú počty svojich letov v Taliansku a hrozia zvyšovaním cien.

Prvý let spoloènosti Ryanair na novej leteckej linke z Košíc do Dublinu a spä Ilustračný obrázok. Foto: Milan Kapusta/TASR

Kabinet talianskej premiérky Giorgie Meloniovej začiatkom augusta schválil dekrét, ktorým zakázal leteckým spoločnostiam zvyšovať ceny leteniek na Sicíliu a Sardíniu o viac ako 200 percent priemernej cena letov na tieto dva ostrovy. Rozhodnutie vlády spoločnosť Ryanair označila za nezmyselné a nezákonné.

Vedúca nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe, nie je jediná, ktorá sa otvorene stavia proti rozhodnutiu talianskej vlády. Voči dekrétu sa postavila aj spoločnosť Lufthansa, EasyJet, American Airlines a Delta, ktoré obvinili Taliansko z porušenia pravidiel voľného trhu Európskej únie.

Minister priemyslu, Adolo Urso, opatrenie obhajoval. „Trh nie je divoký západ, kde špekulanti využívajú výhody. Je regulovaný štátom, zákonmi, úradmi a EÚ,“ povedal v rozhovore pre spravodajský kanál TGCOM.

Dekrét je podľa výkonného riaditeľa Ryanair odpad

Spor však ani v septembri neutícha. „Odpad, nebudeme ju rešpektovať,“ hromžil v utorok proti dekrétu Michael O’Leary, výkonný riaditeľ spoločnosti Ryanair v rozhovore pre Corriere della Sera. Európa podľa neho určite odmietne talianske opatrenie, pretože je „nezákonné, keďže európske pravidlá stanovujú, že ceny určuje trh“. 

Napriek tomu, že vláda sa usilovala dekrétom zvýhodniť postavenie Sicílie a Sardínie, podľa spoločnosti Ryanair budú dôsledky pre tieto ostrovy negatívne.

„Budeme musieť znížiť ponuku na vnútroštátnych spojeniach a zvýšiť počet medzinárodných letov, ktorých sa vyhláška netýka,“ povedal O’Leary. Na Sardínii podľa jeho slov už došlo k zníženiu počtu miest o 8 percent a čaká to aj vnútroštátne lety na Sicílii. Tam plánujú znížiť počet letov o 10 percent.

Podľa O’Learyho bolo zvýšenie cien, ktoré chce vláda regulovať, zo strany Ryanair opodstatnené. „My sme zaviedli 20-percentné zvýšenie zo 42 na 47 eur. Všetko stojí viac. Letenky zdražujú aj inde v Európe,“ vyjadril sa O’Leary pre Corriere della Sera.

Podľa jeho slov k zvýšeniu cien došlo najmä preto, že Ita Airways a ostatné spoločnosti znížili svoju ponuku, zatiaľ čo Ryanair ako jediný ponuku zvýšil. Tvrdí tiež, že opatrenie vlády, ktoré malo za cieľ ceny znížiť, naopak spôsobí ich nárast v dôsledku zníženia ponuky letov.

Minister, vláda ani spoločnosť Ryanair vraj nevie, ako opatrenia uplatňovať

Spomínané prijaté opatrenia sú vraj nezrozumiteľné. Spoločnosť Ryanair nerozumie tomu, ako ich treba uplatňovať a vraj to nevie ani vláda. „Mali sme dve technické stretnutia s ministerstvom pre podnikateľské subjekty a Made in Italy, a ani oni nemajú predstavu, ako ju aplikovať. Ani samotný minister Urso nevie. Urobili to len preto, aby to urobili,“ tvrdí O’Leary.

Na otázku redaktora denníka Corriere della Sera, či sa neobáva sankcií zo strany talianskej vlády, O’Leary odpovedal, že k tomu podľa neho nedôjde.

„Nie. To, čo sa stane je, že budeme musieť znížiť ponuku vnútroštátnych spojov a zvýšiť ponuku medzinárodných letov, ktorých sa vyhláška netýka,“ povedal O’Leary.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac