Pápež František predsedá eucharistickej slávnosti na Svetový deň chudobných: Podajme chudobným pomocnú ruku

RÍM – Pápež František 19. novembra predsedá eucharistickej slávnosti pri príležitosti siedmeho ročníka Svetového dňa chudobných v Bazilike svätého Petra v Ríme. Tento deň je výzvou pre všetkých na poskytnutie bezplatnej zdravotnej starostlivosti a pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú.

svetovy den chudobnych Svetový deň chudobných Cirkev oslavuje od roku 2017 z iniciatívy pápeža Františka. Foto: pixabay.com

Nedeľa 19. novembra je príležitosťou pre celý svet, aby sa zamyslel nad situáciou chudobných a podal im pomocnú ruku.

Pápež František o záväzku k základnej ľudskej solidarite. Foto: pixabay.com

Svätý Otec vo svojom posolstve vyzýva na poskytnutie bezplatnej zdravotnej starostlivosti, lekárskych prehliadok, očkovania a pomoci pri platení účtov pre tých, ktorí to potrebujú. Slovami Nikdy neodvracaj svoju tvár od chudobného! vyjadruje pápež František záväzok k základnej ľudskej solidarite a milosrdenstvu.

Konferencia biskupov Slovenska na svojej internetovej stránke prináša slovenský preklad posolstva pápeža Františka k 7. svetovému dňu chudobných. Cirkev tento deň po prvý raz v histórii slávila v novembri 2017 ako iniciatívu pápeža Františka. „Svetový deň chudobných, plodné znamenie Otcovho milosrdenstva, slávime už po siedmy raz, aby podporoval naše spoločenstvá na ceste. Je to udalosť, ktorá sa pomaly zakoreňuje v pastoračnej činnosti Cirkvi, aby čoraz hlbšie odhaľovala ústredný obsah evanjelia. Každý deň sa usilujeme prijímať chudobných, a predsa to nestačí.“

Mohlo by vás zaujímať

„Rieka chudoby preteká našimi mestami a stále sa zväčšuje, až sa priam rozlieva; zdá sa, že nás táto rieka zaplavuje, takže je čoraz hlasnejšie volanie našich bratov a sestier, ktorí prosia o pomoc, podporu a solidaritu,“ prihovára sa v posolstve Svätý Otec František.

V Ríme bude Svetový deň chudobných 2023 organizovať Dikastérium pre službu milosrdenstva. Po eucharistickej slávnosti sa uskutoční obed s chudobnými, ktorý zabezpečia talianske hotely Hilton. Dikastérium pre službu milosrdenstva poskytne bezplatnú lekársku starostlivosť pomocou kliniky Matky milosrdenstva, kde bude k dispozícii približne 50 zdravotníckych pracovníkov.

Pápež vyzýva všetkých na poskytnutie bezplatnej zdravotnej starostlivosti, či na pomoc pri platení účtov pre tých, ktorí to potrebujú. Foto: Vatican Media


Prvej slávnosti v Ríme v roku 2016 sa zúčastnil aj rímskokatolícky kňaz aj farár Peter Gombita, riaditeľ zariadenia Oáza – nádej pre nový život, n. o., ktorý je známy tým, že behá maratóny za chudobných. „U nás v našom útulku Oáza nie je dôležité, čo bolo príčinou prepadnutia človeka do chudoby. V prvom rade zachraňujeme život, ktorý je rovnako vzácny a jedinečný, či ide o bohatého alebo chudobného, či ide o vzdelaného alebo úbohého. Najprv sa podáva pomocná ruka a až potom je čas dvíhať človeka späť na nohy a vrátiť mu jeho dôstojnosť. A tiež pomôcť mu chcieť mať späť svoju ľudskú dôstojnosť,“ vysvetľuje svoje poslanie pomáhať chudobným a ľuďom bez domova.

Peter Gombita, ktorý svoj život zasvätil pomoci chudobným. Foto: FB Peter Gombita

Na spomenutej slávnosti, ktorá predchádzala vyhláseniu Svetového dňa chudobných, sa v Ríme zúčastnila aj naša editorka Jarmila Repovská, ktorá opísala svoje pocity: „Bolo to stretnutie 6-tisíc ľudí priamo v Bazilike Svätého Petra vo Vatikáne. Celý teň ‚deň‘ trval viacero dní v Ríme. Bolo to až neuveriteľne dobre zorganizované a dojímavé, pretože ľudia chudobní a bez domova mali reálny zážitok, keď ich nikto za ich chudobu neodsudzoval, ale naopak, dal im najavo, že sú rovnako milovaní ako ‚iní‘ ľudia.“

„Nemá to logiku, považovať človeka bez peňazí za zlého či menejcenného. On je predsa rovnaká vzácna ľudská bytosť, iba s rozdielom, že nemá peniaze. A keď sa okolie k niekomu začne správať ako k menejcennému, on sa napokon takým aj stane, lebo sám uverí svojej bezhodnotnosti,“ dodala.

Chudoba vo svete a na Slovensku

Podľa Svetovej banky žije viac ako 700 miliónov ľudí v extrémnej chudobe, čo znamená, že ich príjem je nižší ako 1,90 dolára na deň. Na Slovensku sa chudoba prejavuje rôznymi spôsobmi vrátane nedostatku prístupu k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a dôstojnému bývaniu.

Tento deň je výzvou pre nás na pomoc tým, ktorí si pomôcť nevedia. Foto: unsplash.com

„Keď som sa v roku 2015 stala manažérkou pre PR v zariadení Oáza – nádej pre nový život, n. o., bola som svedkom neuveriteľných reakcií ľudí aj inštitúcií na chudobu, na bezdomovcov. Vzala som si to ako svoju prioritu zmeniť myslenie a postoj voči tomuto boľavému problému. Bolo bežné, že niekto povedal: „Na psov dám, ale na ľudí nie!“ Bolelo ma to za všetkých tých, ktorí sa ocitli v núdzi nie preto, že by chceli, ale preto, že nezvládli svoje problémy, alebo nevedeli, ako ich riešiť,“ vysvetľuje svoj postoj Jarmila Repovská.

Chudoba je globálny problém, ktorý ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. Foto: unsplash.com

„Stačí mať úver a prísť o prácu, a už sa kolotoč problémov roztočí. Pracovníci zariadení pre núdznych dobre vedia, že k takýmto problémom sa veľmi často pridružia aj alkohol a rozvod. A odrazu sa bývalá hlava rodiny ocitne na ulici s kopou dlhou a zlomenou dušou,“ dodáva bývalá PR manažérka.

Svetový deň chudobných je pripomienkou, že chudoba nie je len ekonomický problém, ale aj sociálna a morálna výzva. Je to deň, keď je potrebné zvýšiť povedomie o týchto problémoch a podporiť aktívnu účasť na ich riešení. Snáď Svetový deň chudobných prinesie nové perspektívy a inšpiruje k väčšej solidarite a pomoci potrebným v našej spoločnosti.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok