Od legalizácie potratov ubehlo sto rokov

November je mesiacom spomienok, avšak nielen pekných. Okrem takých ako deň ukončenia prvej svetovej vojny či Nežná revolúcia si spomíname aj na 18. október 1920.

Taliansky cintorín, kde sa pochovávajú novorodenci alebo nedonosené plody. Foto: TASR

Slovenská pro-life organizácia Aliancia za rodinu na sociálnej sieti uvádza, že práve v tento deň vošiel v Sovietskom zväze do platnosti zákon o možnosti umelého prerušenia tehotenstva.

„Dňa 18. októbra 1920 bola publikovaná vyhláška ľudových komisariátov pre ochranu zdravia a spravodlivosti o legalizácii potratov v boľševickej ruskej diktatúre. Od tohto času uplynulo sto rokov a dnes už môžeme hodnotiť jej ovocie,“ píše aliancia.

Aké sú teda výsledky?

V najväčšej miere sa legalizácia potratov prejavila vo veľkých štátoch, kde sa počty usmrtených pohybujú v desiatkach až stovkách miliónov.

„V USA prišlo od zavedenia potratov v roku 1973 rozhodnutím Najvyššieho súdu USA Roe v. Wade o život 61 628 584 nenarodených detí. Rusko od roku 1920 prišlo o desivých 218 810 030 nenarodených bábätiek. V Číne legalizácia potratov od roku 1956 viedla k smrti neuveriteľných 425 634 804 nenarodených detí.“

Sú to všetko počty, ktoré sa veľmi ťažko predstavujú. Okrem vážnych prípadov, keď je potrat opodstatnený, totiž stále veľké percento detí zomiera pre tlak okolia na ženu či z príčin, ktoré dnes ochotne riešia centrá pomoci pre budúce matky a rôzne iné mimovládne organizácie.

Kondolenčné knihy veľmociam

Aliancia sa preto pri príležitosti stého výročia potratového zákona rozhodla poukázať na straty, ktoré veľmoci pocítili, a vyjadriť svoju sústrasť nad zmarenými životmi nevinných detí. Ľudia majú možnosť zapísať sa do kondolenčných kníh, ktoré budú zaslané prezidentom spomínaných štátov.

„Príďte do Bratislavy na námestie SNP medzi 12:00 a 13:00 hod. od pondelka 16. 11. do stredy 18. 11. 2020 a jednotlivo s dodržaním hygienických opatrení napíšte svoju kondolenciu do kondolenčných kníh a chvíľku ostaňte v tichej spomienke,“ pozývajú organizátori pro-liferov.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok