Sumár roka 2023: Na čo je primátor Ružomberka najviac hrdý?

RUŽOMBEROK – Ružomberok má, podobne ako ostatné mestá na Slovensku, svoje pozitíva aj nedostatky. Každoročná reflexia primátora Kubáňa sa tentoraz niesla v znamení úspechov, ale aj problémov, ktorým mesto musí čeliť.

Ľubomír Kubáň a mesto Ružomberok Primátor má pre mesto nové vízie, ktorých budúcnosť vidí v schvaľovaní strategických dokumentov v mestskom zastupiteľstve. Foto: archív ŽŠ

Primátor Ľubomír Kubáň vníma ako hlavné pozitívum roku 2023 najmä lepšiu komunikáciu mesta so svojimi občanmi, čo sa odráža v pravidelných stretnutiach primátora s občianskym sektorom. Aby sa komunikácia zefektívnila ešte viac, radnica plánuje prechádzať na digitálne platformy. V Klientskom centre má čoskoro pribudnúť platobný kiosk, ktorý umožní občanom jednoducho a bezkontaktne uhrádzať dane a poplatky.

Za dobré správy z predchádzajúceho roka považuje primátor Kubáň aj organizovanie rôznych kultúrnych a spoločenských akcií, medzi ktoré patrí už tradičný Ružomberský jarmok či Ružomberské Vianoce.

„Pozitívnou správou je aj to, že sme uspeli so žiadosťou o nenávratné finančné prostriedky na ministerstve hospodárstva. Za tieto financie plánujeme v meste pomôcť rozvoju elektromobility a postaviť 23 nabíjacích staníc. Celkový príspevok od ministerstva bude vo výške 130-tisíc eur,“ uviedol pre Žilinský Štandard Kubáň.

Z hľadiska ekológie vníma ako pozitívnu správu to, že sa v roku 2023 schválil projekt vybudovania cyklochodníka z priemyselného obvodu pri Zápalkárni až po železničnú stanicu. „Financie na tento projekt zas berieme z plánu obnovy,“ dodal.

Primátor je hrdý aj na budovanie nových spoluprác v zahraničí. „Obrovským nedostatkom bola neexistencia živých spoluprác v Poľsku, čo nám obmedzilo možnosti čerpania externých finančných zdrojov v rámci programu INTERREG. Minulým rokom sme však naviazali spoluprácu s Czarnym Dunajcom a Wislou, ktorá prinesie veľa pekných projektov pre naše mesto,“ vyjadril sa.

Rok 2023 sa však neniesol iba v znamení úspechov. Primátor aj občania si zažili dramatické chvíle s častým výskytom medveďa hnedého, pred ktorým muselo mesto ohradiť miestny cintorín. Primátorovi pridáva vrásky aj (ne)fungovanie mestskej autobusovej dopravy, ktorá zažíva krušné časy. Chybu pritom vidí hlavne v dopravcovi, ktorým je v súčasnosti spoločnosť Blaguss.

„Autobusy chodia často prázdne. Zároveň nerozumiem tomu, prečo máme v tak malom meste uzlovú dopravu. Stáva sa aj to, že výrazne meškajú. A to šli ceny lístkov zase hore,“ prezradila nám obyvateľka Ružomberka Martina.

Problému s autobusovou dopravou v meste sa budeme venovať v pripravovanom samostatnom článku. Zdražovanie sa tiež netýkalo iba lístkov, stúpli aj výšky mestských daní. Inflácia a krízy totiž neobišli ani toto liptovské mesto.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok