Putin s delegáciou pricestoval do KĽDR

Putin s delegáciou pricestoval do KĽDR. Ruský prezident tam došiel v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času. Stalo sa tak po tom, ako šéf Kremľa vyhlásil, že obe krajiny chcú úzko spolupracovať na prekonaní sankcií pod vedením USA v súvislosti so stupňujúcou sa konfrontáciou s Washingtonom.

North_Korea_Russia656494985056 Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un si prezerajú odpaľovaciu rampu počas ich stretnutia na kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Putina na letisku v Pchjongjangu privítal severokórejský vodca Kim Čong-un. Putin, ktorý sa po 24 rokoch vydal na svoju prvú cestu do KĽDR, uviedol, že oceňuje pevnú podporu tejto krajiny pre jeho vojenské operácie na Ukrajine.

Povedal, že Rusko i KĽDR budú „razantne odporovať“ ambíciám Západu „brániť vytvoreniu multipolárneho svetového poriadku založeného na spravodlivosti, vzájomnom rešpektovaní suverenity a zohľadňovaní záujmov druhej strany“.

Putinova návšteva prichádza v čase rastúcich obáv z dohody o zbrojení, v rámci ktorej Pchjongjang poskytne Moskve muníciu na podporu vojny na Ukrajine výmenou za hospodársku pomoc a transfer technológií, ktoré by zvýšili hrozbu, ktorú predstavuje Kimov program jadrových zbraní a rakiet.

Putin tiež uviedol, že Rusko a Severná Kórea budú rozvíjať obchodné a platobné systémy, „ktoré nie sú kontrolované Západom“, a spoločne sa postavia proti sankciám voči týmto krajinám. Putin označil sankcie za „nezákonné a jednostranné“.

Prezident dodal, že krajiny rozšíria spoluprácu aj v oblasti cestovného ruchu, kultúry a vzdelávania.

Vladimira Putina sprevádza niekoľko vysokopostavených predstaviteľov vrátane podpredsedu vlády Denisa Manturova, ministra obrany Andreja Belousova a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Počas návštevy podpíšu niekoľko dokumentov vrátane dohody o komplexnom strategickom partnerstve.

Kim Čong-un sa prvýkrát stretol s Putinom v roku 2019 v ruskom prístavnom meste Vladivostok na východe krajiny.

(tasr, reuters, ap)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac