Vladyka Vasiľ: Počaté dieťa má dnes menšiu šancu prežiť než vojak na Dukle

V druhej polovici 80. rokov sa končilo potratom vyše 40 percent tehotenstiev, na prelome tisícročí na sto pôrodov pripadalo ešte stále 35 umelých potratov, teraz niečo okolo 12. Vytešujeme sa, že badáme klesajúcu tendenciu, dokonca nám mnohí odporúčajú, aby sme do tejto témy veľmi nerýpali, lebo „je tu predsa klesajúca tendencia“, píše v najnovšej homílii košický gréckokatolícky eparcha Cyril Vasiľ.

vasiľ Arcibiskup Cyril Vasiľ. Foto: Milan Kapusta/TASR

„Zabúdame na všetky tie chemické potraty, ktoré sú nateraz ešte nelegálne, a teda nie sú zahrnuté do štatistík, ale o ktorých znalci hovoria, že sa tu už robia ako na bežiacom páse,“ pripomína zároveň biskup. „Kým ešte pred dvoma-troma desaťročiami ste mali asi takú šancu narodiť sa ako prežiť tatársky vpád a čierny mor, dnes má počaté dieťa asi takú šancu prežiť a narodiť sa ako prežiť bitku pri Slavkove.“

Arcibiskup pripomína, že v súčasnosti je „pomer potratených k narodeným vyšší, než bol pomer strát 1. československého armádneho zboru pri bojoch o Duklu“. „Teda ľudovo povedané, dnes má počaté dieťa menšiu šancu prežiť a narodiť sa, ako mal šancu prežiť pešiak počas Duklianskej operácie,“ vysvetľuje Vasiľ.

Preto podľa neho treba prejaviť vďačnosť svojim matkám, najmä v predvečer slávnosti Nanebovzatia Panny Márie. „Aj Mária prijala Ježiša, aj keď jej tehotenstvo prinášalo pre ňu nie hocijaké problémy. Riskovala dokonca svoj život – mohla byť podľa vtedajších zákonov prepustená, vyhnaná a mohla byť ukameňovaná,“ vysvetlil v homílii.

Viac sa dočítate v článku na portáli Do Kostola.

(sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok