SaS chce sprísniť posudzovanie návrhov na skrátené legislatívne konanie

Strana Sloboda a solidarita (SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii predstavila niekoľko zmien rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Návrh novely predkladajú ako skupina poslancov, v časti sa bude týkať aj ustanovenia o tvorbe právnych predpisov.

Snímka obrazovky 2024-09-02 o 13.08.19 Predseda Sas Branislav Gröhling (vľavo), poslanec Ondrej Dostál (uprostred) a podpredsedníčka SaS Mária Kolíková. Reprofoto: FB/SaS

„Vládna koalícia sa neštítila zneužiť skrátené legislatívne konanie na to, aby pomohla zločincom, pustila ich na slobodu, alebo aby zastavila vyšetrovanie. Dopady novely Trestného zákona môžeme vidieť všade,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Poslanec Ondrej Dostál ho doplnil tým, že z tohto dôvodu predkladajú novelu parlamentného rokovacieho poriadku. „Väčšina návrhov bola v minulosti prezentovaná ako samostatné návrhy zákonov alebo podnety do diskusie k väčšej novele rokovacieho poriadku,“ konštatoval Dostál.

Novelu rozčlenili celkovo do troch okruhov. Prvý sa týka zvýšenia kvality a predvídateľnosti legislatívneho procesu. SaS navrhuje prísnejšie posudzovanie návrhov na skrátené legislatívne konanie. Dnes sa hovorí len o mimoriadnych okolnostiach, ale strana navrhuje aj aby to boli vopred nepredvídateľné okolnosti.

Rovnako navrhujú sprísniť posudzovanie pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, tzv. „prílepkov“. „Ak sa bude navrhovať doplňujúci návrh, ktorým sa novelizuje iný návrh zákona, súčasťou odôvodnenia by malo byť aj vysvetlenie, ako to súvisí s prerokovaným návrhom zákona,“ dovysvetlil poslanec.

V prípade pochybností chcú, aby to na návrh ktoréhokoľvek poslanca prerokoval ústavnoprávny výbor a aby bol tak väčší priestor pre diskusiu, či „prílepok“ je alebo nie je v súlade s rokovacím poriadkom. Dnes je návrh prerokovávaný len v gestorskom výbore z vecného hľadiska.

Zároveň chcú, aby sa predĺžilo druhé čítanie vo výboroch z 30 na 60 dní. „Navrhujeme tiež zaviesť informované konsolidované znenie, teda ako bude zákon vyzerať po schválení zmeny,“ dodal Dostál.

Pri hodine otázok chcú žrebovať prvé dve otázky na predsedu vlády z otázok opozície a zároveň sa dopytujú nahlásenia neúčasti členov vlády.

V oblasti verejného vypočutia kandidátov na verejnú funkciu, ktorí sú volení parlamentom, chce SaS takéto konanie pri všetkých verejných funkciách. „Dnes je to len pri kandidátovi na generálneho prokurátora, ústavného sudcu a pri funkciách vymedzených osobitným predpisom. V prípade ostatných kandidátov na verejné funkcie je to len na príslušnom výbore, či bude verejné vypočutie,“ informoval poslanec za SaS.

Zmeny v treťom okruhu sú zamerané na zlepšenie práce poslancov. SaS chce zrušiť napríklad zákaz používania obrazovej prezentácie v rozprave, aby aj predsedajúci mohol vystúpiť s faktickou poznámkou, rovnako znížiť počet poslancov, ktorí môžu podať poslanecký návrh pozmeňujúceho alebo doplňujúceho návrhu k návrhu zákona v pléne z pätnásť na osem, ako aj vypustiť hlasovanie o pridelení návrhu zákona výborom.

„Tiež chceme poskytnúť podporu poslancom v oblasti informačnej bezpečnosti a ochrany pred vyhrážaním. Toto sme predložili aj v rámci ‚lex atentát‘, avšak návrh nebol schválený,“ uzavrel Ondrej Dostál.

(max)