Ak chce Čína zjednotenie, mala by sa snažiť aj o ruské územie, vyhlásil taiwanský prezident

Taiwanský prezident Laj Čching-te kritizoval Čínu za to, že sa nesnaží získať naspäť územia postúpené Rusku v 19. storočí, keď vyhlasuje, že zámerom Pekingu je brániť územnú celistvosť.

Prezidentské vo¾by na Taiwane Prezident Taiwanu Laj Čching-te počas prezidentských volieb. Foto: TASR/AP

Laj v rozhovore pre miestne médiá v nedeľu povedal, že ak Čína skutočne bráni územnú celistvosť, mala by sa snažiť získať späť územia, ktoré jej vzalo Rusko, ako napríklad oblasť pri meste Vladivostok, na základe Ajgunskej zmluvy v roku 1858.

Taiwan a Čína sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Peking si však nárokuje Taiwan a tvrdí, že jeho zjednotenie s Čínou sa v prípade potreby bude musieť dosiahnuť aj silou. Ostrovnému štátu vládnu podľa Čínskej komunistickej strany nelegálni separatisti.

Laj však poznamenal, že Čína sa vyhýba konfrontácii s Ruskom, dokonca aj teraz, keď je oslabené vojnou na Ukrajine. „Ak ide o územnú celistvosť, prečo nezískajú späť ruské územia, ktoré boli potvrdené  v Aigunskej zmluve? Rusko je teraz najslabšie, však?“ povedal s odkazom na zmluvu z roku 1858, v ktorej Rusko anektovalo približne milión štvorcových kilometrov čínskeho územia vrátane mesta Hajšengwej – dnes známeho ako Vladivostok.

„Môžete požiadať Rusko (o vrátenie územia), ale nemusíte. Je teda zrejmé, že nechcú napadnúť Taiwan z územných dôvodov,“ dodal.

Tento prístup podľa Laja odhaľuje, že zámery Pekingu voči Taiwanu sú geopolitické, nie územné, s cieľom ovládnuť Taiwanský prieliv a posilniť jeho strategickú pozíciu v tichomorskej oblasti.

Analytici ako Wen-ti Sung z Austrálskej národnej univerzity potvrdzujú Lajov názor a tvrdia, že nedostatok nároku na ruské územia odhaľuje skutočné motivácie Číny, ktoré sú ovplyvnené geopolitickými záujmami, a nie obnovou jednoty historických území.

Peking tvrdí, že Taiwan bol súčasťou Číny od „dávnych čias“, ale počas „storočia poníženia“ – obdobia medzi rokmi 1839 a 1949, počas ktorého bola Čína opakovane vystavená porážke a podmaneniu – ho zabralo Japonsko. Úplná obnova čínskych strát z tohto obdobia je hnacím motorom strany, a dnes sa vo veľkej miere zameriava na Taiwan, konštatuje britský denník Guardian.

(sita, sab)