V Košiciach sa kráča za život. Pápež pochoduje s vami, odkázal apoštolský nuncius

Národný pochod za život odštartoval už v sobotu podvečer, v nedeľu približne o 14:30 ľudia vykročili do košických ulíc. Zúčastňujú sa ho desiatky tisíc ľudí.

3 Národný pochod za život v Košiciach. Foto: Damián König/Štandard


Organizátorom Národného pochodu za život sú pro-life združenia, záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska. Podujatie je apolitické a je otvorené všetkým ľuďom, ktorých spája túžba po ochrane života každého človeka.

“Ak niekoho milujeme, chceme, aby bol chránený, láska je za život,” povedal v úvode hlavného programu, ktorý sa začal o 13.30, hovorca Národného pochodu za život Patrik Daniška, čím zdôraznil motto tohtoročného podujatia, ktoré znie „láska je pro-life“.

Z úst apoštolského nuncia na Slovensku Nicolu Girasoliho zase zazneli slová, že pápež František dnes v duchu putuje s účastníkmi pochodu v Košiciach: „Prinášam vám srdečný pozdrav od pápeža Františka. (…) Pápež František dnes pochoduje s vami. Nech je to pochod radosti a entuziazmu. Nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar.“

Pavol Hudák, rektor Domčeka blahoslavenej Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom sa zase na pódiu vyjadril, že úcta k životu je pre neho základným prejavom človečenstva: „Človek, ktorý si neváži život, si neváži seba, ani nikoho okolo seba. Prišiel som preto, aby som vydal svedectvo o úcte k životu, že ho mám rád. Aby som pomohol ľuďom ukázať cestu, že je možné nájsť zmysel života. Mnohí ľudia nevedia žiť, treba ich to naučiť a úctou získavame sebavedomie.“

Následne sa približne o 14:30 začal pochod košickými ulicami. Dav ľudí sa vydal smerom od Dómu sv. Alžbety cez Kuzmányho, Hviezdoslavovu a Hlavnú ulicu. Putovanie centrom Košíc sa zavŕši pri morovom stĺpe, respektíve súsoší Nepoškvrnenej Panny Márie.

Apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli rozpráva na Národnom pochode za život v Košiciach. Foto: Damián König/Štandard

Organizátormi podujatia sú pro-life združenia v spolupráci s desiatkami podporujúcich organizácií. Záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska.

Cieľom pochodu je presadiť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.

Do ulíc vyšli desiatky tisíc ľudí

Prvý odhad organizátorov bol, že sa na pochode zúčastnilo 30-tisíc ľudí. Pravdepodobne ich je však omnoho viac. Podľa hovorkyne podujatia Rebeky Lukáčovej je ochrana života v prvom rade otázka lásky. Účastníci sa zišli „aby verejne vyjadrili, že chcú dobro každého človeka, vrátane nenarodených detí.“ To má vyjadrovať aj motto pochodu „Láska je pro-life“.

Požiadavkou pochodu je podľa hovorcu Patrika Danišku ochrana života každého človeka, v dnešnej dobe zvlášť nenarodených detí. Zákon legalizujúci umelý potrat označil za nespravodlivý, pretože „oberá nenarodené deti o ochranu, ktorá im právom patrí.“ Za hlavný cieľ pochodu preto označil zrušenie potratového zákona. „Ak niekoho milujeme, chceme aby bol chránený,“ dodal na vysvetlenie tejto politickej požiadavky.

Potratovosť na Slovensku kontinuálne klesala od roku 1989. To sa zmenilo v roku 2022, kedy bolo na Slovensku vykonaných viac potratov ako v predošlom roku. Zvýšená potratovosť bola podľa Štatistického úradu zaznamená aj v roku 2023. Súčasne v posledných rokoch na Slovensku výrazne poklesla pôrodnosť. Organizátori preto tému vnímajú za zvlášť urgentnú.

Národný pochod za život. Foto: Štandard

K účastníkom sa prihovorilo množstvo osobností

Prejavy mali aj predstavitelia cirkví. Košický arcibiskup Mons. Bernard Bober zdôraznil, že nenarodené deti sa sami brániť nevedia, preto potrebujú našu ochranu. „Starostlivosť o dieťa je však automaticky prepojená so starostlivosťou o matku. Ak sa postaráme o ňu, dáme príležitosť aj novému životu. Nezabúdajme preto na konkrétnu pomoc ženám a rodinám v núdzi,“ zdôraznil arcibiskup.

Pastor Miroslav Tóth upozornil, že „ak sa slobodná vôľa nemá stať anarchiou, potrebuje byť vyvážená zodpovednosťou,“ upozornil pastor Tóth.

Na obranu práv nenarodených detí vystúpil aj komisár pre deti Jozef Mikloško, ktorý sa podľa svojich slov cíti byť komisárom pre všetky deti, aj tie nenarodené. V príhovore citoval Dohovor o právach dieťaťa. Ten uvádza, že dieťa z dôvodu svojej fyzickej a duševnej nezrelosti potrebuje osobitné záruky a starostlivosť, vrátane primeranej právnej ochrany, tak po narodení, ako aj pred narodením dieťaťa.

Ukrajinkám, ktoré hľadajú pomoc v tehotenstve, sa venuje Susan Lashkay. Pochádza z Ukrajiny a na Slovensku vedie poradňu uawomen.sk. „Je to barbarské, kruté a nespravodlivé, keď klameme tehotnej žene v ťažkej životnej situácii, že potrat je pre ňu riešením. Ako to, že v našich slobodných krajinách sa pod rúškom tzv. ženských práv nielen držia, ale aj rozširujú potratové praktiky, v ktorých vynikali totalitné režimy?“

V príhovoroch opakovane zaznela aj téma uzdravenia po potrate. Pomoci ženám po umelom aj spontánnom potrate sa venuje Daniela Obšajsníková z projektu Ráchel. Podľa jej skúseností je spolu s dieťaťom žena druhou obeťou umelého potratu.

V nedeľu sa účastníkom pochodu prihovorila so slovami: „Priatelia, popotratový syndróm je reálny.“ Počas jedenástich rokov v tejto službe sa osobne presvedčila, že umelý potrat spôsobuje utrpenie matkám i otcom, deformuje ich život, ich rodinné vzťahy No tam, kde iní vidia beznádejný koniec, „my vidíme nekonečnú nádej,“ uviedla.

Transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar. Foto: TASR / Roman Hanc

Národný pochod pomohol zakotviť definíciu manželstva

Národné pochody za život sa konali v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave. Manifest prvého Národného pochodu bol podnetom na zadefinovanie manželstva ako zväzku muža a ženy do ústavy. To sa stalo realitou v roku 2014.

V roku 2015 bola nosnou témou pochodu pomoc tehotným matkám v núdzi. Už v tom čase existovali poradne na pomoc tehotným matkám, ktorých počet sa odvtedy ešte zvýšil. Informácie o možnostiach pomoci sa dajú nájsť na stránke pochodzazivot.sk/pomoc.

(let, sak, pm)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok