Vláda podľa opozície obmedzuje diskusiu o zlom konsolidačnom balíku

Ten bude mať za následok výrazne zdražovanie a zároveň spomalenie slovenskej ekonomiky. Prijíma sa pritom zrýchlene a teda s obmedzením potrebnej diskusie, upozornil v rámci rozpravy Marián Viskupič (SaS).

Snímka obrazovky 2024-09-26 o 12.02.11 Igor Matovič. Foto: Pavol Zachar

„To, čo preberáme, má zásadný dosah na každého jedného občana, živnostníka, firmu. Zase raz ide vláda tieto zásadné zmeny presadiť narýchlo, bez riadnej diskusie,“ vyhlásil podpredseda finančného výboru parlamentu.

Vytkol vláde, že k návrhom neprebehlo medzirezortné pripomienkové konanie, nemohli sa k nim vopred vyjadriť sociálni partneri ani ekonomickí odborníci.

Viskupič spochybnil aj to, či je potrebné prijímať opatrenia v celkovom objeme 2,7 miliardy eur. Vyzerá to totiž tak, že jedna miliarda eur z toho je pripravená na nové výdavky. „Vláda by mala vždy najprv šetriť. Keď už to nevie, aspoň by nemala vytvárať nové výdavky,“ zdôraznil.

Na potrebe konsolidácie verejných financií je podľa neho zhoda, v návrhu však podľa neho nie je nič ozdravné a všetky problémy sa iba prenášajú na plecia ľudí, živnostníkov a firiem.

Predložený balík je podľa ďalšieho opozičného poslanca Igora Matoviča (hnutie Slovensko) dôkazom toho, že predstavitelia súčasnej vlády klamali voličov, keď im pred voľbami sľubovali zastavenie zdražovania.

Za klamstvo označil Matovič aj tvrdenie, že bývalé vlády odovzdali tej súčasnej verejné financie v zlom stave. „To vy ste v roku 2020 odovzdali najhoršie verejné financie v EÚ. Kasa bola vybrakovaná, nebolo ani na dôchodky,“ vyhlásil v rámci rozpravy.

Vlády, v ktorých bol Matovič premiérom a ministrom financií, podľa neho prvýkrát v histórii hospodárili lepšie ako priemer EÚ a eurozóny. Zároveň nechali nasledovníkom v zásobe 12 miliárd eur požičaných za nulový úrok. „Prebrali ste verejné financie v omnoho lepšom stave, ako ste ich odovzdali,“ doplnil.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok