Daň na knihy znížime na 5 percent, tvrdí Ladislav Kamenický

Päťpercentná daň z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala vzťahovať aj na dennú tlač, časopisy, ale aj elektronické a audioknihy.

47. schôdza vlády SR Ladislav Kamenický. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Pôvodne mali spadať pod zvýšenú 23 % sadzbu, to však upravia prostredníctvom poslaneckého pozmeňujúceho návrhu, avizoval počas štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Vyzdvihol, že vláda okrem zvýšenia základnej sadzby DPH zaradí v rámci konsolidačného balíka množstvo položiek pod zníženú sadzbu, ktorá budúci rok ešte klesne z doterajších 10 na 5 %. Budú tam patriť aj základné potraviny, lieky, učebnice, stravovanie v gastrosektore či ubytovanie v cestovnom ruchu.

„Ja som urobil zo svojej pozície všetko pre to, aby sa nikto nemohol vyhovárať na Kamenického, že nechce vzdelaných ľudí na Slovensku. Dokonca som urobil niečo naviac, to znamená, že aj e-knihy idú dole s DPH,“ zdôraznil minister financií s tým, že audio a elektronické knihy boli doteraz vždy zaradené do najvyššej sadzby dane.

Kamenický bude podľa vlastných slov následne veľmi pozorne sledovať, ako budú najmä veľké siete kníhkupectiev znižovať ceny kníh. „Za mňa som urobil všetko a budem čakať teda, čo urobia kníhkupectvá, či tam budú ceny o 10 – 20 % nižšie,“ doplnil šéf rezortu financií.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok