Ruský energetický sektor bude schopný prekonať nezákonné sankcie Západu, vyhlásil Putin

Ruský prezident vo štvrtkovom prejave na energetickom fóre v Moskve, z ktorého citovala agentúra Reuters, tiež ocenil spoluprácu krajín BRICS či aliancie OPEC+.

Russia_Drills_Putin699689071415 Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Predaj ropy a plynu tvorí približne tretinu celkových príjmov ruského rozpočtu. Je kľúčový na podporu ekonomiky, ktorá čelí viacerým sankciám zo strany Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Vladimir Putin v prejave ocenil spoluprácu skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktorú Moskva považuje za protiváhu Západu. Dodal, že Rusko bude pokračovať v spolupráci aj s producentmi ropy z aliancie OPEC+, ktorú tvorí Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti vrátane Ruska.

„Rusko plní svoje záväzky v oblasti dodávok energetických zdrojov na globálny trh. Zohráva na ňom stabilizačnú úlohu tým, že sa zúčastňuje na takých autoritatívnych formátoch, ako je OPEC+ a fórum krajín vyvážajúcich plyn,“ povedal Putin. „A v tejto spolupráci s našimi partnermi budeme určite pokračovať,“ vyhlásil.

Putin priznal ťažkosti s platbami za ruský export energií, na ktorom sa 90 percentami podieľajú takzvané spriatelené krajiny. Ide o štáty, ktoré proti Rusku nezaviedli sankcie. Dodal, že vláda by mala v najbližších mesiacoch obnoviť energetickú stratégiu krajiny.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok