Palestínsky prezident vyzval svet, aby prestal posielať Izraelu zbrane

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval vo štvrtok Valné zhromaždenie OSN v New Yorku na zastavenie vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Muhammad Štajja Na archívnej snímke z 9. novembra 2023 palestínsky premiér Muhammad Štajja v Paríži. Foto: TASR/AP

Izrael podľa jeho slov takmer úplne zničil Pásmo Gazy, ktoré už v súčasnosti nie je ani vhodné na život.

„Toto šialenstvo nemôže pokračovať. Celý svet je zodpovedný za to, čo sa deje našim ľuďom,“ povedal Abbás 193-člennému Valnému zhromaždeniu. Vyzval na komplexné a trvalé prímerie v Pásme Gazy, ukončenie útokov izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme. Zároveň žiadal o dodávky humanitárnej pomoci do celej Gazy a úplné stiahnutie izraelských vojsk z enklávy.

„Odmietame vytváranie nárazníkových zón alebo odoberanie akýchkoľvek častí z (územia) Gazy,“ zdôraznil Abbás. „Palestínsky štát musí prevziať zodpovednosť za Pásmo Gazy a uplatniť v ňom svoj plný mandát a jurisdikciu vrátane hraničných priechodov, najmä na medzinárodnej hranici v Rafahu,“ zdôraznil. Podľa Abbása by Palestínska samospráva mala mať kontrolu nad svojimi územiami a po skončení vojny usporiadať voľby.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon reagoval na Abbásov prejav vo vyhlásení. Skritizoval v ňom prezidenta za to, že na pôde OSN hovorí len o mierovom riešení a že neodsúdil útok militantov z Hamasu, ktorý vyvolal vojnu.

Vojna sa začala už 7. októbra minulého roka, keď Hamas zaútočil na Izrael a zabil približne 1200 ľudí. Do Pásma Gazy následne odviedol približne 250 rukojemníkov.

Odvtedy izraelská armáda zničila rozsiahle územia obliehanej palestínskej enklávy, čím vyhnala z domovov takmer všetkých 2,3 milióna obyvateľov. Podľa palestínskych zdravotníckych úradov zahynulo v Pásme Gazy od začiatku vojny vyše 41-tisíc ľudí.

(tasr, reuters)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok