Prinúti nás EÚ k ústupkom voči agende LGBT?

Šíri sa online petícia proti stratégii rovnosti z dielne Európskej komisie. Podľa komunity CitizenGO európske inštitúcie zneužívajú pandémiu na pretláčanie ľavicovej ideológie, s ktorou nesúhlasia konzervatívne členské štáty.

Eurokomisárka pre rovnos Helena Dalliová Eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová počas predstavenia stratégie rovnosti LGBTIQ v Bruseli 12. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vydala 12. novembra oznámenie, v ktorom deklaruje vznik stratégie rovnosti LGBTIQ 2020 – 2025 a vyzýva členské štáty, aby vypracovali svoje vlastné akčné plány týkajúce sa rovnosti LGBTIQ ľudí.

Cieľom stratégie je zjednotiť v tomto smere politiky národných štátov s liberálnou politikou EÚ. Po novom by tak napríklad homofóbne prejavy boli považované za trestný čin, členské štáty by museli povoliť registrované partnerstvá sexuálnych menšín či finančne podporovať takéto združenia.

V slovenských podmienkach stratégiu privítala najmä europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) zastáva názor, že EK touto stratégiou prekračuje svoje právomoci, pretože kultúrno-etické otázky a oblasť právneho poňatia rodiny patria výlučne do kompetencií členských štátov. Väčšina opozičných strán zastáva názor, že EÚ by mala primárne riešiť problémy späté s dôsledkami koronakrízy.

Dve spojené nádoby

Do diskusie sa zapojila aj komunita CitizenGO, podľa ktorej je vznik stratégie zo strany EK načasovaný tak, aby mohla členské štáty donútiť k jej akceptovaniu prostredníctvom vyhrážok. V súčasnosti sa totiž v Európskom parlamente rokuje o 750-miliardovom Fonde obnovy, ktorý je určený na ekonomické vyrovnanie sa štátov s koronakrízou. Čerpanie peňazí z neho je podmienené tzv. kondicionalitou, čiže dodržiavaním zásad právneho štátu. Tie si však EK vysvetľuje po svojom, a preto existujú obavy, že by sa peniaze neušli štátom, ktoré by so stratégiou a pretláčaním LGBTIQ agendy nesúhlasili.

CitizenGO zastáva názor, že európski politici zneužívajú koronakrízu a spoločnú finančnú pomoc na pretláčanie ľavicovej ideológie, s ktorou konzervatívnejšie členské štáty dlhodobo nesúhlasia. Komunita preto vytvorila online petíciu, ktorú za týždeň podpísalo vyše 30-tisíc občanov. Žiada v nej EK, aby rešpektovala zvrchovanosť Slovenska v kultúrno-etických otázkach a okamžite stiahla stratégiu LGBTIQ 2025.

„Pripomínam Vám tiež kresťanské korene Európy a zakladateľov Európskej únie. Ich pevné hodnotové ukotvenie zásadne prispelo k znovuvybudovaniu Európy po druhej svetovej vojne,“ píše sa v texte petície.

Právny štát či pretláčanie ideológie?

Svoj nesúhlas s kondicionalitou a stratégiou rovnosti vyjadrili medzi prvými Poľsko a Maďarsko, ktoré sú zo strany EÚ najviac kritizovanými štátmi. Obaja politickí hráči zablokovali schválenie dlhodobého rozpočtu Únie na roky 2021 – 2027 vo výške 1,1 bilióna eur a Fond obnovy v hodnote 750 miliárd eur.

Podľa oboch štátov tým ľavicovo-liberálni politici a úradníci zamýšľajú ideologicky vydierať suverénne členské štáty EÚ, ktoré odmietajú povinné kvóty na prerozdelenie migrantov a reformy súdnictva, ktoré požaduje EÚ.

Poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) nedávno pre britský denník vyhlásil, že „zásady právneho štátu sa stali propagandistickým obuškom v EÚ“. Počínanie európskych inštitúcií a kondicionalitu prirovnal ku komunistickým praktikám, ktoré Poľsko nebude rešpektovať.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok