Ministerstvo obrany nevie o 1 200 vojakoch v karanténe

Ústredný krízový štáb v pondelok (2. novembra) rozhodol, že druhé kolo plošného testovania sa napriek hlasom kritikov uskutoční. Podľa ministerstva obrany sme na operáciu pripravení. Zaujímavosťou je, že medializovaná informácia o 1 200 príslušníkoch ozbrojených síl infikovaných koronavírusom alebo v karanténe nie je pravdivá. Podľa rezortu sú tieto čísla oveľa nižšie.

Vyhodnotenie pilotného projektu plošného testovania na Orave a Bardejove Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: Martin Baumann/TASR

Prvé kolo celoplošného testovania sa nezaobišlo bez negatívnych reakcií zo strany odbornej verejnosti. Výhrady sa týkali najmä citlivosti antigénových testov. Tie dokážu odhaliť len vysoko infekčných pacientov, a preto nie sú odporúčané na plošné testovanie.

S rozhodnutím vlády o celoplošnom testovaní nesúhlasila ani Slovenská lekárska komora (SLK). Tá od začiatku upozorňovala na to, že plošné testovanie nie je zvládnuté po organizačnej stránke, keďže chýbajú lekári aj inštrukcie pre nich.

Kriticky sa k rozhodnutiu vlády postavili aj samosprávy, ktoré mali na poslednú chvíľu zabezpečiť odberné miestnosti a administratívnych pracovníkov, no nedostali od štátu žiadne pokyny.

Druhé testovanie sa uskutoční už o dva dni. Sme tentoraz lepšie pripravení? Aký je stav na ministerstve obrany a ministerstve zdravotníctva?

Rezort obrany je po všetkých stránkach zabezpečený

Ministerstvo obrany hovorí, že „po logistickej, materiálnej a personálnej stránke v rámci OS [Ozbrojených síl] SR je operácia Spoločná zodpovednosť plne zabezpečená“.

Pri rozvoze materiálu a osôb by preto nemali nastať komplikácie. Z uvedenej informácie vyplýva, že ťažkosti sa neočakávajú ani pri komunikácii jednotlivých regionálnych veliteľstiev, ktoré budú riadiť odberné miesta.

Akých 1 200 vojakov?

V médiách sa začiatkom týždňa objavili informácie o tom, že náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko hovoril až o 1 200 vojakoch v karanténe.

Rezort obrany však pre Štandard uviedol, že o takomto vyjadrení generála Zmeka nevie. „Nedisponujeme informáciou, že by náčelník Generálneho štábu OS SR prezentoval vami uvedené čísla. Poskytnuté čísla nižšie v odpovedi sú platné,“ povedal pre Štandard Leon Zázrivý z tlačového oddelenia rezortu.

Podľa ministerstva situácia zďaleka nie je taká dramatická. „Od začiatku pandémie k dnešnému dňu eviduje rezort obrany 665 pozitívnych profesionálnych vojakov, pričom aktuálne je v karanténe 28,“ uviedli na obrane.

Ráta sa aj s absenciou ministra Naďa

Situáciu tentoraz trochu skomplikovala skutočnosť, že minister obrany Jaroslav Naď, pod ktorého velením je operácia Spoločná zodpovednosť, sa nachádza v karanténe.

Podľa rezortu obrany nepredstavuje ani tento potenciálny výpadok na uskutočnenie operácie žiadne zábrany.

„Minister obrany J. Naď zároveň potvrdil, že komunikuje online so všetkými relevantnými zložkami vrátane veliteľa operácie a s ministrami vnútra a zdravotníctva tak, aby bol chránený personál a zároveň bola zachovaná operačná pripravenosť operácie.“

Nemali by sa opakovať problémy

Pri druhom kole testovania by sa podľa rezortu nemali zopakovať problémy s chýbajúcimi zdravotníkmi. Na testovaní sa plánujú zúčastniť všetci zdravotníci, ktorí tak urobili aj v prvom kole.

Ráta sa tiež s možnosťou, že ich počet nebude z akýchkoľvek príčin dostatočný. Chýbajúci počet zdravotníkov plánuje ministerstvo v takomto prípade doplniť „v spolupráci so samosprávami, z databázy Ministerstva zdravotníctva SR, prípadne vojenskými zdravotníkmi“.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok