Obetným baránkom aj po smrti? Austrálsky súd pripustil žalobu proti zosnulému kardinálovi Pellovi 

Austrálsky odvolací súd pripustil žalobu pre zneužívanie, ktorú podal otec údajnej obete zosnulého kardinála Georgea Pella. Podľa žaloby mal kardinál chlapca obťažovať v 90. rokoch; otec podal žalobu na Katolícku cirkev a kardinála Pella v roku 2022 krátko predtým, ako kardinál v Ríme nečakane zomrel.

000Australia_Cardinal_Charged728362696730 Austrálsky kardinál George Pell počas interview v Sydney po jeho prepustení z väzenia. Foto: TASR/AP

Údajná obeť zomrela na predávkovanie heroínom ešte v roku 2014. Ide o chlapca z medializovaného prípadu dvojice miništrantov, respektíve chórových spevákov, z ktorých už jeden kardinála Pella obvinil z obťažovania v sakristii katedrály v Melbourne po skončení svätej omše.

Najvyšší súd napokon kardinála obvinenia zbavil a po trinástich mesiacoch strávených vo väzení nariadil jeho prepustenie. V súvislosti s aktuálnym prípadom zverejnil portál CNA informáciu, podľa ktorej samotná údajná obeť pred smrťou skutok poprela.   

Predstavitelia cirkvi sa v aktuálnom prípade bránili argumentom, že otec nie je priamou obeťou údajného zneužívania, a preto nie je oprávnený podať predmetnú žalobu. Viktoriánsky súd minulý rok rozhodol, že žaloba je prípustná. Odvolací súd 25. augusta zopakoval vlaňajšie rozhodnutie súdu, ktorý potvrdil, že otec môže pokračovať vo svojej žalobe.

Do roku 2018 sa cirkev v Austrálii mohla odvolávať na tzv. princíp „Ellis Defence“. Tento princíp, ktorý chránil inštitúcie bez právnej subjektivity pred súdnymi spormi, bol v roku 2018 zrušený.

Zástupkyňa právnickej kancelárie Shine Lawyers so sídlom v Brisbane Gabrielle Verhagenová potvrdila prijatie rozhodnutia a označila ho za „dôležitý výsledok pre rodiny obetí zneužívania, ktoré utrpeli psychickú traumu následkom zneužívania svojich blízkych“. V súvislosti s rozhodnutím Verhagenová zdôraznila, že v prípadoch zneužívania znáša následky celá rodina obete, keďže je zasiahnutá celková rodinná dynamika. Nezriedka to spôsobuje vytvorenie drogových závislostí a v dôsledku tohto zločinu sa celý život dotknutej rodiny vymyká z rovnováhy. „Všetkým obetiam zneužívania a ich rodinám je toto rozhodnutie pripomienkou, že súdy budú brať inštitúcie na zodpovednosť za spôsobené škody“.

Lev cirkvi a gigant s veľkou víziou

Pripomeňme, že Kardinál George Pell bol od roku 1996 arcibiskupom Melbourne a od roku 2001 arcibiskupom Sydney. Pápež František ho v roku 2014 vymenoval do čela novovytvoreného Vatikánskeho ekonomického sekretariátu. Bývalý hráč AFL mal okrem iného pomôcť vyšetriť korupciu a zlé domáce hospodárenie.

Kardinál Pell však opustil Vatikán v júli 2017, aby sa bránil v procese vedenom proti nemu z titulu zneužívania maloletých na súde austrálskeho štátu Victoria v Melbourne. Súd kardinála Pella napokon odsúdil napriek nedostatku dôkazov na základe obvinení údajnej obete na šesť rokov väzenia, v ktorom strávil 404 dní v samoväzbe. Austrálsky Najvyšší súd napokon v apríli 2020 rozsudok zrušil jednomyseľným rozhodnutím siedmich sudcov. Kardinál Pell zomrel 10. januára v Ríme.

V rozlúčkovom príhovore v rámci takmer štvorhodinových pohrebných obradov ho arcibiskup Anthony Fisher označil titulmi „lev cirkvi“ a „gigant s veľkou víziou“, ktorý ohlasoval evanjelium „bez ostychu, vehementne a odvážne až do konca“. A to vyvolávalo odpor aj počas jeho pohrebu. Kým austrálsky expremiér Tony Abbott sa s kardinálom Pellom lúčil ako „s hrdinom, ktorý sa stal obetným baránkom Katolíckej cirkvi“, pred katedrálou sa ozývalo nenávistné skandovanie demonštrantov: „George Pell, choď do pekla!“ Odpor jeho protivníkov neutíchol ani po jeho smrti, o čom svedčí aj aktuálny prípad.

Svedok pravdy

Kardinál George Pell vypĺňal čas strávený v samoväzbe bohatou výmenou korešpondencie a písaním rozsiahleho denníka, ktorého prvá časť vyšla v roku 2020. Vo svojich úvahách sa zamýšľa nad svojou situáciou z viacerých uhlov pohľadu: „Môj sociálny konzervativizmus a obhajovanie židovsko-kresťanskej etiky nepochybne vyostrili nepriateľské postoje, najmä medzi militantnými sekularistami. Verím v Božiu prozreteľnosť. Nikdy som si túto situáciu nevybral a tvrdo som pracoval, aby som sa jej vyhol, ale teraz som tu a musím sa snažiť plniť Božiu vôľu.“

V reakcii na oslobodzujúci rozsudok Najvyššieho súdu v apríli 2020 kardinál George Pell potvrdil svoju líniu svedka pravdy: „Iba pravda je základom na dlhodobé uzdravenie a jedine pravda je základom pre spravodlivosť, pretože spravodlivosť znamená pravdu pre všetkých.“


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok