Historici používajú na odhalenie mien z minulosti netradičný postup

MARTIN – Odborníci z Krajského pamiatkového úradu sa starajú nie len o vykopávky či archeologické nálezy. Ich doménou sú dávne ľudské príbehy. Pri odhaľovaní mien na vyblednutých náhrobkoch Národného cintorína si musia pomôcť, ako sa len dá. Napríklad aj penou na holenie.

Náhrobný kameň Holiaca pena kameň nepoškodí a odhalí aj mená na chladnom kameni. Foto: FB/Krajský pamiatkový úrad

Národný cintorín má pre Martinčanov kultúrnu aj historickú hodnotu. Oceňujú to aj historici z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Každoročne sa tu totiž konajú dôkladné obnovy vybraných náhrobkov. Zub času na mnohých z nich odstránil meno zosnulého, ktoré už voľným okom nie je viditeľné.

Kameň poznačený časom však nepredstavuje pre historikov prekážku. Meno k životu privedú pomocou obyčajnej peny na holenie, ktorú má doma takmer každý muž. Tú nanesú na povrch kameňa a rovnomerne rozotrú. Pena sa usadí v priehlbinách a odhalí tak meno, ktoré na náhrobku pôvodne bolo.

Takto upravené náhrobky sa týmto procesom nepoškodia a po prečítaní a zapísaní mena ide pena z náhrobku okamžite dole.

Takto vyzerá náhrobok pred nanesením peny. Mnohé z týchto náhrobkov čaká v budúcnosti umelecko-remeselná reštaurácia. Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

„Tento postup sme nedávno využili pri niekoľkých náhrobkoch, ktoré sa majú na budúci rok umelecko-remeselne obnoviť, respektíve reštaurovať. V prípade malého kamenného náhrobku Aničky Kmeťovej sme identifikovali mená kamenárov, ktoré už neboli voľným okom takmer čitateľné. Vďaka holiacej pene sme zistili, že na náhrobku spolupracovali martinský podnikateľ Ján Švehla a kamenársky majster z Lučenca Vojtech Paulovič,“ uviedli zamestnanci Krajského pamiatkového úradu Žilina na svojich sociálnych sieťach.

Spomínaný náhrobok Aničky Kmeť z roku 1905. Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

(Facebook-dm)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok