Rusko obsadilo celú Avdijivku

Ukrajinské sily sa v sobotu úplne stiahli z Avdijivky na východe Ukrajiny. Ruská armáda popoludní prevzala kontrolu nad celým územím mesta vrátane koksovne.

Boje o Avdijivku sú ažšie ako o Bachmut, tvrdí ukrajinská brigáda Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach pribúdajú fotografie a videá, na ktorých ruské ozbrojené sily vyvesujú vlajky v rôznych častiach Avdijivky vrátane závodu na výrobu koksu.

Na mape ukrajinského projektu OSINT DeepState je mesto znázornené úplne v rukách ruských vojsk.

Prokremeľský ruský telegramový kanál Rybar tvrdí, že v koksovni zostávajú „ohniská odporu“. Generál Oleksandr Tarnavskyj na Telegrame informoval, že nepriateľ zajal pri ústupe „určitý počet ukrajinských vojakov“. Nešpecifikoval koľko presne.

Ukrajinská obranná rozviedka (DIU) zas oznámila, že jej špeciálne jednotky zabezpečili evakuačný koridor a teraz držia vopred pripravené obranné pozície.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali „plnú kontrolu“ nad mestom. Vladimir Putin následne zablahoželal ruskej armáde k „dôležitému víťazstvu“. Podľa tvrdení ruského ministra obrany Sergeja Šojgua Rusi likvidujú už len posledné ohniská odporu v areáli miestnej koksovne a chemičky a dobyli územie s rozlohou takmer 32 štvorcových kilometrov.

Veliteľ armády chcel chrániť životy vojakov

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj v sobotu skoro ráno informoval, že vojaci sa sťahujú z mesta, aby sa vyhli obkľúčeniu a zachránili si životy. Dodal, že vojaci zaujmú obranu na priaznivejších líniách.

„Naši vojaci plnili svoju vojenskú povinnosť dôstojne, urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky,“ dodal Syrskyj.

Je to prvé Syrského závažné rozhodnutie od jeho vymenovania 8. februára.

Olexandr Syrskyj (vľavo) a Kyryl Budanov. Foto: TASR/AP

Zároveň ide o najvýznamnejší územný zisk ruských síl od mája minulého roka, keď sa zmocnili Bachmutu. A prichádza pred druhým výročím začiatku invázie, všíma si agentúra AFP.

V júli 2014 Avdijivka nakrátko padla do rúk proruských separatistov, ale potom sa vrátila pod ukrajinskú kontrolu. Ukrajinci si ju udržali napriek ruskej invázii a blízkosti Donecka, v ktorom sa sústreďujú ruské sily.

Jej strata môže mať významný vplyv na vojnu, tvrdí expert

Avdijivka bola dôležitou pevnosťou pre ukrajinské sily na Donbase. Bitka o toto priemyselné centrum je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny.

Avdijivka sa nachádza v priemyselnom regióne Donbas, zhruba 10 kilometrov severne od Ruskom kontrolovaného mesta Doneck. Pre Rusov predstavovala hrozbu, lebo sa z nej dal ostreľovať práve okupovaný Doneck a kľúčový železničný uzol Jasynuvata.

Ruskí predstavitelia Avdijivku opisujú ako „pevnosť“ s betónovými bunkrami, pričom miestny závod na výrobu koksu slúžil Ukrajincom ako základňa a sklad zbraní.

Že zrejme padne do ruských rúk, naznačil už v piatok generál Oleksandr Tarnavskyj, keď informoval, že Ukrajinci sa sťahujú z opevnenej pozície na juhovýchode mesta. V sobotu označil úplný ústup Ukrajincov za „jediné správne riešenie, lebo nepriateľ postupuje cez mŕtve telá vlastných vojakov, má desaťnásobnú prevahu a pokračuje v neustálom bombardovaní“. Vojaci sa podľa neho už začali brániť na novo určených líniách.

Expert z katedry vojnových štúdií na King’s College London Rob Lee na X uviedol, že ide o kritický okamih. „Vzhľadom na početnú prevahu Ruska a jeho zdroje by obkľúčenie ukrajinských jednotiek alebo ťažké straty pri ústupe mohli mať významný vplyv na vojnu,“ skonštatoval.

Ruská armáda sa súčasne snaží získať kontrolu nad mestom Časov Jar, ktoré je kľúčom k obrane dvoch veľkých miest Kramatorsk a Slavjansk.

Zelenskyj medzitým po Európe lobuje za ďalšiu pomoc

Ukrajina čelí rastúcemu tlaku na východnom fronte pre nedostatok munície. EÚ jej zo sľúbeného miliónoveho balíka delostreleckej munície dodala len 300-tisíc kusov. Balík americkej vojenskej pomoci vo výške 60 miliárd dolárov zas od minulého roka viazne pre spory v Kongrese.

Pád Avdijivky prichádza v čase, keď je prezident Volodymyr Zelenskyj na turné po Európe s cieľom zabezpečiť zúfalo potrebnú vojenskú pomoc.

Zelenskyj v piatok podpísal bilaterálne bezpečnostné pakty s Francúzskom a Nemeckom, obe dohody zahŕňajú vojenskú pomoc a bezpečnostné opatrenia.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

V sobotu vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Chýbajúce úspechy Ukrajiny vo vojne s Ruskom pripísal nedostatku delostrelectva a zbraní s dlhým dosahom. Rusko má v súčasnosti vo vojenskej oblasti len jednu výhodu, ktorou je úplná devalvácia ľudského života, povedal Zelenskyj.

Dodal, že na rýchle napredovanie nemá Ukrajina dostatok systémov protivzdušnej obrany. „Aby sme mohli zaznamenať pokroky, musíme vyčistiť nebo,“ konštatoval Zelenskyj.

„Niektorí tvrdili, že neexistuje účinná obrana proti ruským raketám. S istotou však vieme, že Patriot a ďalšie západné systémy protivzdušnej obrany dokážu zostreliť akékoľvek ruské rakety,“ povedal Zelenskyj. Ak podľa neho bude na Ukrajine dostatok systémov protivzdušnej obrany, „budeme schopní priviesť domov milióny Ukrajincov, milióny našich ľudí, našich utečencov“.

Ukrajina sa podľa neho stiahla z Avdijivky, aby zachránila čo najviac ľudských životov „Rozhodnutie stiahnuť sa padlo, ale Rusko z toho nič nezískalo,“ tvrdí ukrajinský prezident.

(tasr, afp, dpa, ste, est)