Prvé prieskumy po atentáte: Voľby do Národnej rady aj europarlamentu by vyhral Smer

Smer má šancu vyhrať eurovoľby, v najnovšom prieskume predbehol Progresívne Slovensko o necelé percento. Rozostup medzi druhým a tretím miestom Hlasu sa zväčšil. Aj parlamentné voľby by vyhral Smer pred progresívcami. Oproti eurovoľbám však výrazne stratilo hnutie Republika

Robert Fico Na snímke poslanci NRSR, zľava Richard Takáč, Robert Fico a Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD) počas protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prieskum agentúry Ipsos pre Denník N výrazne kontrastuje s posledným uverejneným prieskumom agentúry AKO vypracovaným pre TV JOJ, z ktorého vyplynul osempercentný rozdiel medzi prvým a druhým miestom v neprospech Smeru.

Podľa aktuálneho prieskumu realizovaného na vzorke 1 139 respondentov medzi 14. a 21. májom by sa koaličný Hlas dostal na tretiu priečku, pričom by len tesne prekročil hranicu desiatich percent. Hnutie Republika by zaostávalo o niečo viac ako percento.

Prieskum, ktorého podstatná časť sa uskutočnila až po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica, ukázal, že kreslá v Európskom parlamente by získali aj Kresťanskodemokratické hnutie, SaS i Matovičovo Slovensko. Koaličná SNS by potrebné kvórum neprekročila.

Smer a PS by po takomto výsledku mali v europarlamente po štyroch kreslách, Hlas a Republika po dvoch, KDH, SaS a hnutie Slovensko by zastupoval jeden poslanec.

Agentúra Ipsos v rovnakom čase zisťovala aj preferencie v prípade volieb do Národnej rady. Aj v tomto prípade by triumfoval Smer so ziskom 25 percent. Druhí by skončili progresívci s 21 percentami, nasledovaní 14-percentným Hlasom.

Na štvrtom mieste by sa umiestnila SaS s 8 percentami a na piatom KDH s 7,1 percentami. Do Národnej rady by sa ešte tesne dostalo hnutie Republika s 5,1 percentami.

Pred bránami parlamentu by skončilo hnutie Slovensko s 4,9 percentami, maďarská Aliancia s 4,1 percentami a z Národnej rady by vypadla koaličná SNS s 3,5 percentami.

(min, mm)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac