Turínske plátno sa podľa štúdie datuje do doby, keď žil Ježiš Kristus

Tím talianskych výskumníkov publikoval v časopise Heritage štúdiu, pri ktorej vykonal datovanie vzorky z údajného rúcha Ježiša Krista. Tvrdia, že môže ísť o relikviu starú 2 000 rokov, píše Newsweek.

Turínske plátno Detail Turínskeho plátna. Foto: X

Zistenia spochybňujú predchádzajúci výskum podporujúci pôvod rubáša z čias stredoveku. Hoci niektoré štúdie dospeli k záveru, že artefakt môže byť pravý, vedecký konsenzus sa prikláňa k tomu, že rubáš je stredoveký artefakt a falzifikát.

V roku 1389 označil plátno za falzifikát biskup z Troyes Pierre d’Arcis, ktorý údajne identifikoval zodpovedného umelca. Napriek tomu diskusia stále pokračuje, pretrvávajú nejasnosti a alternatívne názory, čo bráni definitívnemu záveru o pravosti plátna.

Medzi výskumy, ktoré poukazujú na stredoveký pôvod plátna, patrí kľúčová rádiokarbónová štúdia uskutočnená koncom 80. rokov 20. storočia, ktorá dospela k záveru, že plátno pochádza z obdobia medzi rokmi 1260 až 1390 nášho letopočtu, čo zodpovedá prvému zdokumentovanému výskytu artefaktu vo Francúzsku v 50. rokoch 13. storočia. Tieto výsledky naznačili, že nešlo o Ježišovo pohrebné plátno.

Niektorí odborníci, ako napríklad autori štúdie publikovanej v Heritage, však tvrdia, že tieto testy mohli byť chybné v dôsledku kontaminácie. Argumenty točiace sa okolo hypotézy kontaminácie však boli už predtým tiež spochybnené.

Vedúci výskumník Liberato De Caro z Inštitútu kryštalografie v Taliansku a jeho kolegovia použili v štúdii novú metódu datovania starovekých ľanových nití prostredníctvom kontroly ich štrukturálnej degradácie pomocou techniky známej ako širokouhlý rozptyl röntgenového žiarenia. Túto metódu použili na malej vzorke plátna, ktorá sa v súčasnosti nachádza v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Turíne v Taliansku.

Autori uviedli, že výsledky ich analýzy sú „plne kompatibilné“ s analogickými meraniami získanými zo vzorky plátna, ktorej datovanie podľa historických záznamov spadá do rokov 55-74 našeho letopočtu, a sú v súlade s hypotézou, že plátno je 2000 rokov stará relikvia.

Autori poznamenávajú, že výsledky sú kompatibilné s touto hypotézou len za podmienky, že artefakt bol uchovávaný pri vhodnej úrovni priemernej teploty (približne 20 – 22,5 stupňa Celzia) a relatívnej vlhkosti 55 – 75 percent počas trinástich storočí jeho neznámej histórie, okrem siedmich storočí známej histórie v Európe.

Keďže výsledky sa nezhodujú s predchádzajúcimi výskumami rádiouhlíkového datovania, autori uviedli, že „na potvrdenie záverov našej štúdie by bolo nutné presnejšie a systematickejšie röntgenové skúmanie viacerých vzoriek odobratých z látky Turínskeho plátna“.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac