Vodári varujú pred baktériou Legionella: Do kontaktu s ňou prichádzame pri bežnej činnosti

Baktéria obľubujúca teplú vodu, v ktorej sa aj rozmnožuje. Legionella sa do tela dostáva vdýchnutím aerosólu, ktorý vzniká z kontaminovanej vody - napríklad pri sprchovaní.

legionella_mikroskop-1 Legionella pod mikroskopom, ilustračné foto Foto: legionella.sk

„Majitelia elektrických bojlerov alebo zásobníkov vody s cieľom dosiahnuť úsporu ohrievajú teplú vodu pod 45 °C, čo zvyšuje riziko množenia baktérie,“ uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Matúš Stračiak.

Upozornil, že táto baktéria spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba. Útočí na pľúca a má prejav podobný ako zápal pľúc.

Obávať sa však nemusí väčšina ľudí, nakoľko nepredstavuje akési „hromadné“ riziko. To však nemusí platiť pre ľudí so zníženou imunitou. „Akreditované laboratórium BVS pre vás zabezpečí odber a analýzu vzorky vody na stanovenie Legionella species,“ doplnil.

Ak laboratórnou analýzou zistia prítomnosť baktérií rodu Legionella, využívajú termickú, resp. chemickú dezinfekciu. „Ideálne je, ak existuje možnosť vodu pravidelne krátkodobo zahriať nad 70 °C. To ale nie vždy systém rozvodu vody umožňuje, preto dobrou voľbou je aj dávkovanie dezinfekčného činidla,“ odporučil hovorca.

Kontrola výskytu baktérií rodu Legionella by sa mala vykonávať v pravidelných intervaloch. Rozbor teplej vody na prítomnosť baktérie je možné objednať na stránke BVS.

(sita)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac