Fínska vláda zvažuje zakázať Rusom nákup nehnuteľností v krajine

Fínska vláda má v úmysle zakázať Rusom nákup nehnuteľností vo Fínsku, uviedol v pondelok minister obrany Antti Häkkänen. Dodal, že zákaz sa má týkať transakcií „s ruským pozadím“.

Pekka Haavisto Sanna Marinová Antti Kaikkonen

„Dnes posielame na prerokovanie návrh. Jeho cieľom je zakázať transakcie súvisiace s nehnuteľnosťami, ktoré majú ruské pozadie,“ citovala ministrovu tlačovú konferenciu agentúra Reuters.

Häkkänen však dodal, že zákaz bude obsahovať aj výnimky. Vzťahovať sa budú na ľudí s dvojakým občianstvom a na Rusov s trvalým pobytom vo Fínsku, ktorí tak budú môcť aj naďalej kupovať nehnuteľnosti v tejto severskej krajine.

Vzťahy medzi Moskvou a Helsinkami sú napäté od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Dovtedy neutrálne Fínsko následne vstúpilo do Severoatlantickej aliancie v apríli 2023.

Konfliktnou je tiež 1 340-kilometrová spoločná hranica, ktorú Fínsko počas zimy niekoľkokrát uzavrelo v dôsledku prílevu migrantov. NATO vtedy nevylúčilo možnosť, že migračný tok je riadený Moskvou.

(tasr, sab)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok