Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest a obcí

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok uznesenie, ktorým premenoval 327 miest a obcí. Toto opatrenie slúži na zbavenie sa sovietskeho a ruského dedičstva, uviedol na Facebooku jeden z predkladateľov uznesenia Roman Lozynskyj.

20200901 1 Ukrajinský parlament. Foto: Verkhovna Rada

Lozynskyj označil prijatie uznesenia za „historické rozhodnutie“, ktoré sa malo urobiť už pred 33 rokmi. Zároveň avizoval, že budú nasledovať ďalšie zmeny názvov asi 200 obcí, ktoré treba zosúladiť s normami štátneho jazyka.

„Mestá a obce sa vrátia k svojim historickým názvom, prípadne dostanú nové, ktoré navrhnú miestne zastupiteľstvá,“ konštatoval Lozynskyj.

Za uznesenie hlasovalo 281 zo 450 poslancov. Okrem iného Novomoskovsk sa bude po novom nazývať Samar, z Krasnohradu bude Berestin, z Družby Chutir-Mychajlivskyj a z mesta Pervomajsk sa stane Zlatopiľ.

Ešte pred vojnou na Ukrajine premenovali niektoré mestá nesúce mená politikov zo sovietskej éry. Z miliónovej metropoly Dnepropetrovsk, pomenovanej na počesť predsedu Najvyššieho sovietu Ukrajinskej SSR Grigorija Petrovského, sa stalo Dnipro, z Kirovohradu (meno mal po sovietskom politikovi Sergejovi Kirovovi) Kropyvnyckyj a z Arťomovska (pomenovanom po revolucionárovi Fjodorovi Andrejevičovi Sergejevovi, prezývanom Arťom) Bachmut.

Premenovávaním miest a obcí na Ukrajine nie je bez kontroverzií. V utorok viacerí poslanci počas rozpravy zablokovali rečnícky pult s cieľom odložiť hlasovanie.

(tasr, dpa)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok