Voliči v Moldavsku rozhodujú o novom prezidentovi a začlenení do Európskej únie

Moldavskí voliči v nedeľu v prezidentských voľbách rozhodujú o novej hlave štátu a v referende o začlenení krajiny do Európskej únie (EÚ). Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 hodine.

Moldova Election Moldavská prezidentka Maia Sanduová hovorí k médiám po odovzdaní hlasu v moldavskom Kišiňove v nedeľu 20. októbra 2024 počas prezidentských volieb a referenda o zakotvení cesty krajiny do Európskej únie v ústave. Foto: TASR/AP

Podľa predvolebných prieskumov je najsilnejšou kandidátkou súčasná prozápadná prezidentka Maia Sanduová. Jej podpora bola 36 percent, ale na zvolenie v prvom kole volieb potrebuje nadpolovičnú väčšina odovzdaných hlasov.

Ďalších desať prezidentských kandidátov má omnoho menšiu podporu. Prípadne druhé kolo sa uskutoční 3. novembra.

Sanduová presadzuje vstup krajiny do EÚ, ďalších päť prezidentských kandidátov vyzvalo svojich priaznivcov, aby hlasovali proti alebo referendum bojkotovali.

Podľa predvolebných prieskumov sa v referende chce 55 percent opýtaných vyjadriť za vstup do EÚ, 34,5 percenta uviedlo, že sú rozhodnutí pre „nie“. EÚ začala s Kišiňovom rozhovory o členstve tento rok v júni.

Polícia počas predvolebnej kampane vykonala stovky zatknutí po objavení masívneho systému kupovania hlasov. Podľa jej zistení až štvrtina odovzdaných hlasovacích lístkov môže byť ovplyvnená ruskými peniazmi.

„Rusko tvrdo pracuje. Nikdy (predtým) nevložili toľko peňazí,“ povedal agentúre AFP rumunský historik Armand Gosu, ktorý sa špecializuje na Rusko a bývalý sovietsky priestor.

(tasr)


Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok