Na kampaň im požičal manžel či syn bývalého podpredsedu parlamentu. Ako splatia Heger a Dzurinda dlhy

Strana Eduarda Hegera aj Mikuláša Dzurindu môže skončiť krachom. Stačí, aby veritelia požadovali naspäť pôžičky, ktoré im dali na kampaň. Strany nezískali vo voľbách tri percentá hlasov, takže nedostanú štátny príspevok.

Snem strany Spolu - obèianska demokracia Zľava Mikuláš Dzurinda a Eduard Heger. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Okrem strán, ktoré majú hlavu v smútku, lebo sa im nepodarilo prekročiť päťpercentné parlamentnú kvórum, existuje ešte skupina strán, ktorým výsledky sobotňajších volieb robia oveľa väčšie vrásky.

Konkrétne ide o politické subjekty, ktoré nezískali ani tri percentá, a preto nemajú nárok na štátny príspevok.

Hegerovcom požičal najviac manžel volebnej líderky

Hoci europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdila, že Demokrati expremiéra Eduarda Hegera budú mať vo voľbách päť percent a v prieskumoch krátko pred voľbami sa optimisticky pohybovali nad štyri percentá, nakoniec získali len 2,93 percenta. Štátna podpora im ušla o dve tisícky hlasov.

Podľa neziskovej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) je teraz otázkou, ako splatia zrejme až 1,2 miliónovú kampaň, ktorá bola postavená z veľkej časti na pôžičkách členov a sympatizantov.

Týka sa to priamo rodinných príslušníkov kandidujúcich politikov. „Najväčším známym veriteľom je manžel volebnej líderky strany Andrey Letanovskej, ktorý na kampaň požičal 90-tisíc eur,“ uvádza TIS s tým, že strana pravdepodobne nezverejnila ešte mená všetkých veriteľov, pričom aktuálne majú pôžičky za zhruba 285-tisíc eur.

Na porovnanie, na transparentom účte svieti hegerovcom zostatok len vyše sedemtisíc eur.

Dzurindu stál jeden hlas sto eur

Podobne je na tom podľa TIS aj strana Modrí, pričom ich viac ako miliónová kampaň stojí rovnako z väčšej časti na pôžičkách.

„Vo voľbách napokon úplne prepadli a získali iba 0,26 percenta. Z pohľadu financovania ide o vysoko neúspešnú kampaň, pri ktorej sa cena jedného hlasu vyšplhala na hranicu sto eur. Dokopy majú pôžičky za viac ako pol milióna eur, pričom najväčším veriteľom je syn niekdajšieho expodpredsedu parlamentu za SDKÚ Milana Horta Michal,“ spresňuje TIS. Ten za stranu kandidoval zo šiesteho miesta, cez akciovú spoločnosť jej požičal 281-tisíc eur a ďalších stotisíc eur jej daroval.

Strana expremiéra Mikuláša Dzurindu pritom nedostane ani volebnú kauciu vo výške 17-tisíc eur, lebo nezískala dve percentá zo všetkých odovzdaných hlasov. Na transparentom účte má zostatok necelých osemtisíc eur.

Podľa Transparency ich môže pred krachom zachrániť len to, ak sa veritelia vzdajú nároku na vrátenie peňazí. Modrí zatiaľ len uviedli, že finančné ťažkosti strany bude riešiť ešte tento týždeň ich finančná komisia.

Ak nepôjde o dar, niektorým stranám hrozí krach

Organizácia TIS zastáva názor, že nové politické strany nedisponujú dostatočným majetkom, ktorý im umožní splatenie vysokých záväzkov.

Predvídavo sa zachovalo najmä Maďarské fórum, ktoré si vraj potenciálny nízky zisk vo voľbách (0,11 percenta hlasov) v zmluvách dopredu ošetrilo tak, že svojim veriteľom zaručilo vrátenie peňazí iba v prípade prekročenia hranice troch percent.

„Predseda strany Zsolt Simon nám potvrdil, že pôžičky, ktoré podľa transparentného účtu strany dosahujú celkovú sumu 149-tisíc eur, preklasifikujú v zmysle zmlúv na dary. To sa týka aj samotného Simona, ktorý je najväčším veriteľom strany,“ informuje TIS.

Problém so splácaním kampane by nemala mať ani strana šéfa parlamentu Borisa Kollára. Tá podľa Transparency minula na kampaň vyše 1,8 milióna eur, ale teší sa priazni len 2,21 percenta voličov. Dostane teda od štátu volebnú kauciu 17-tisíc eur, čo nestačí na splatenie všetkých pôžičiek. Koľko si kollárovci dokopy požičali, nie je jasné, ale len predseda Boris Kollár poskytol strane podľa neziskovky 340-tisíc eur.

„Na rozdiel od nových strán však Sme rodina disponuje majetkom, ktorý umožňuje takýto záväzok splatiť,“ uzavrela organizácia.

Kresťanská únia sa nakoniec miliónovej pôžičky báť nemusí

Šťastlivcom volieb sa stala strana Kresťanská únia, ktorá išla do volieb v koalícii s OĽaNO a priatelia a stranou Za ľudí. Tá sa krátko pred voľbami dostala na popredné miesta novín, lebo si požičala od dvoch firiem milión eur na kampaň. Na kandidátke OĽaNO pritom mala len dvanásť členov a hrozilo, že ak strana pohorí vo voľbách, skončí v obrovských dlhoch.

Strana chce totiž miliónovú pôžičku splatiť zo štátneho príspevku za voľby. To sa jej zrejme podarí, keďže trojkoalícia sa dostala do parlamentu s 8,89 percentami hlasov.


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok