Stálo za to navštíviť Profesia Days v Košiciach? Odpoveď, ktorá vás prekvapí!

KOŠICE – Najväčší festival pracovných príležitostí v Košiciach Profesia Days prekročil očakávania! Ponúka viac než len pracovné miesta – je to stretnutie inovácií, kariérneho rastu a objavovania nových talentov. Podujatie so 67 vystavovateľmi, odborným poradenstvom a inovatívnymi zónami vytvorilo dynamickejšiu platformu pre interakciu a osobný rozvoj.

profesia days kosice Najväčší festival príležitostí v Košiciach: Profesia Days 2023. Foto: FB Mesto Košice

Podujatie je určené pre študentov stredných a vysokých škôl, ale aj pre tých, ktorí si aktuálne hľadajú prácu. „Takisto sú vítaní zamestnaní ľudia, ktorí sa chcú informovať o tom, aké sú trendy na trhu práce a čo budú v budúcnosti potrebovať,“ priblížil eventový riaditeľ spoločnosti Profesia Peter Krutý, podľa ktorého sa na podujatie zaregistrovalo zatiaľ takmer 5 000 návštevníkov.

Počas tohto roku bolo na portáli profesia.sk zverejnených takmer 26-tisíc voľných pracovných pozícií z Košického kraja. „Napriek tomu, že je Košický kraj počtom obyvateľov druhý najväčší, vytvára tretí najmenší počet voľných pracovných pozícií v rámci celého Slovenska. Za ním sa nachádza ešte Prešovský kraj, čiže akoby celé východné Slovensko je zdanlivo na okraji záujmu zamestnávateľov,“ povedal.

Na čo sa kládol dôraz pri organizácii, nám upresnila PR manažérka Pofesie Ľubica Melcerová: „Tento rok bol na košických Profesia days kladený dôraz, rovnako ako na bratislavských a žilinských, na úzky kontakt medzi uchádzačkami/uchádzačmi a zamestnávateľmi. Interakcia je bližšia ako kedykoľvek predtým. Uchádzačom sú k dispozícii tiež odborníci z oblasti zamestnávania, personalistiky či pracovného poradenstva a majú možnosť otestovať si svoje schopnosti na workshopoch.“

„Aktuálne (14. 11. o 15.00) sme na úrovni 5 000 zaregistrovaných účastníkov. Čakali sme takúto účasť a sme radi, že sa ju podarilo naplniť hneď v prvý deň, keďže košické Profesia days pokračujú aj v stredu. Spätná väzba od vystavovateľov aj účastníkov je veľmi dobrá, čo nás, samozrejme, teší. Podarilo sa vyskladať zaujímavý program a prilákať atraktívnych zamestnávateľov, silných hráčov v regióne,“ uviedla PR manažérka Profesie Ľubica Melcerová.

„Pri organizovaní Profesia days robíme všetko preto, aby boli dostupné všetkým účastníkom a účastníčkam bez rozdielu. Diskriminácia na základe pohlavia či veku podľa nás v spoločnosti nemá miesto. Kulturpark je bezbariérový, diskusie sú tlmočené do posunkového jazyka, a preto sa majú šancu uchádzať o prácu či prísť načerpať nové informácie a inšpiráciu všetci záujemcovia a záujemkyne. Nechýba ani stánok Výpomoc so srdcom od Profesie, kde sú pripravené všetky informácie pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, materiály a návody, ako sa orientovať na trhu práce.

Naši skúsení kolegovia a kolegyne ich vedia aj šikovne prepojiť so spoločnosťami, ktoré sú otvorené inkluzívnemu zamestnávaniu. Čo sa týka skúseností, spolupracujeme s viacerými strednými aj vysokými školami, čiže šancu na kontakt s pracovným trhom majú aj študenti a študentky,“ priblížila Melcerová.

Tento rok sa na podujatí stretli popredné spoločnosti ako LIDL, Allegro, Slovensko IT, Volvo Cars Košice, Železničná spoločnosť Slovensko, LABAŠ, Deutsche Telekom IT Solutions, Marelli a mnohé ďalšie. S účasťou inštitúcií ako Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, Cassovia Code, Technická univerzita v Košiciach, Košice International Airport a iných sa Kulturpark na dva dni premenil na klub plný kariérnych možností, networkingových príležitostí a inšpiratívnych stretnutí.

Novinka na podujatí

V tomto roku podujatie poskytlo účastníkom niečo viac než len obvyklé stánky a prezentácie. Novinkou boli Skill Lab a Skill Session zóny, kde si mohli návštevníci bez ohľadu na vek, vzdelanie či zdravotné znevýhodnenie otestovať a objaviť svoje zručnosti. Tieto interaktívne zóny, workshopy, zaujímavé prednášky a diskusie s odborníkmi z oblasti IT, startupov, podnikania, reklamy aj marketingu umožňovali návštevníkom lepšie porozumieť svojim schopnostiam a nájsť vhodné profesijné cesty.

Mgr. Ivan Bednár, HR manažér spoločnosti TSS GRADE, a. s., zdôraznil dopyt v stavebnom a technickom segmente: „Výrazne nám chýbajú zamestnanci pre technické pozície s technickým a stavebným zameraním, teda stavební strojníci, majstri, traťoví strojníci, zvárači, traťoví robotníci, stavbyvedúci, projektoví manažéri, rozpočtári, kalkulanti. V stavebnom segmente máme záujem o ľudí so skúsenosťami a s chuťou pracovať.“

Za pozornosť stojí aj stánok Košice IT Valley, riaditeľka Miriama Hučková nám predstavila združenie:

„Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia na východnom Slovensku. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva univerzít, Košického samosprávneho kraja a popredných IT spoločností s cieľom budovať znalostnú ekonomiku v regióne a vytvárať podmienky na vznik pracovných pozícií s vysokou pridanou hodnotou. V súčasnosti má združenie 82 členov.“

„Na Profesia Days pomáhame účastníkom sa zorientovať v spleti rôznorodých pozícií, ktoré IT spoločnosti ponúkajú a zároveň im sprostredkovať vzdelávacie príležitosti s cieľom im čo najviac uľahčiť zamestnanie sa v IT sektore. Radi účastníkom poradíme, ktorým smerom sa vybrať, ak nemajú žiadne skúsenosti, alebo tiež aké sú v IT svete možnosti, ak by sa chceli naučiť nejakú novú technológiu. Subjekty ponúkajú veľké množstvo kurzov či akadémií, a tak dúfame, že si návštevníci pri našom stánku vyberú takú, ktorá ich navedie na správnu cestu za IT vzdelaním,“ priblížila ich účasť na Profesia Days.

IT Valley Košice na Profesia days 2023. Foto: IT Valley Košice

„Čo sa týka najžiadanejších pozícii v regióne v IT oblasti, v súčasnosti sú žiadané pozície programátorov, dátových analytikov, odborníkov na kyberbezpečnosť, ale aj napríklad projektového riadenia,“ odpovedala nám otázku o najžiadanejších pozíciách v IT oblasti.

IT Valley Košice súčasťou zaujímavých diskusií na Profesia Days. Foto: IT Valley Košice

V Košice IT Valley sa snažia vyvrátiť mýty spojené s tým, že IT sektor je synonymom len pre programovanie, a predstaviť tak rôzne pozície, ktoré v IT sú, napríklad dizajnéri, projektoví manažéri, dátoví analytici, či product owneri a mnohé iné. Okrem toho umožňuje aj prácu z domu, či na čiastkové úväzky, vďaka čomu sa môže stať zaujímavou kariérnou voľbou napríklad pre ženy na materskej dovolenke.

Dvere však má otvorené aj Železničná spoločnosť Slovensko, národný dopravca, ktorý má voľné pozície rušňovodiča, vlakvedúceho, mechanika, zámočníka, osobného pokladníka a iné profesie. ZSSK odmeňuje aj náborovým príspevkom či príspevkom na bývanie, odmeny za nadčasy a skrátený pracovný čas.

Dopravný podnik mesta Košice obsadzuje pozície vodič autobusu s priemernou mzdou 1 400 eur brutto, referent verejného obstarávania s platom 1 140 eur brutto, hľadajú však tiež automechanika, revízneho technika, zámočníka či elektrotechnika s priemerným platom nad 1 000 eur brutto.

Práca v zahraničí

Európsky prepravca LKW Walter má desiatky voľných pracovných pozícií nielen pre odborníkov, ale aj absolventov – od obchodných manažérov cez zákaznícky servis až po architektov a developerov. Podmienkou však je nemecký jazyk, pretože ide o prácu v zahraničí, v Rakúsku.

Na podujatí sa to hemžilo ľuďmi rôznych vekových kategórií. Medzi záujemcami o novú prácu bola aj Zuzana, ktorá pochádza z okolia Košíc a má 43 rokov. „Som vyše pol roka nezamestnaná, hľadám si prácu v administratíve, preferujem skôr oblasť marketingu, alebo zákaznícky servis, pretože ma baví práca s ľuďmi,“ uviedla pre našu redakciu.

Skupinka absolventov nám však prezradila, že sa nebránia ani práci v zahraničí, keďže chcú cestovať, zdokonaliť sa v cudzom jazyku a spoznať nových ľudí.

Na naše prekvapenie sme v porovnaní s minulými ročníkmi postrehli množstvo zaujímavých pracovných ponúk pre ľudí rôznych vekových kategórií, s rôznym vzdelaním i zameraním.

Atmosféra podujatia

Atmosféra na Profesia Days v Kulturparku v Košiciach bola elektrizujúca. S každým stánkom a predstavením spoločností vznikala dynamická symbióza vzrušenia a možností. Návštevníci sa prechádzali medzi stánkami, zdieľali svoje skúsenosti a plány, čím vytvárali atmosféru plnú očakávaní a nádeje.

Súčasťou podujatia boli aj interaktívne zóny, workshopy a prednášky, ktoré prispievali k oživenému a inšpirujúcemu prostrediu, všade vládla atmosféra otvorenej komunikácie a spolupráce. Tento ročník Profesia Days nebol len o hľadaní práce, bol to skutočný festival príležitostí, kde sa stretávali profesionalita s vášňou a kde každý mohol nájsť niečo pre seba.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok