Fico: Chcem byť racionálny bastard. Bude dosť času na diskusiu o rušení špeciálnej prokuratúry

Robert Fico skonštatoval, že koalícia funguje veľmi dobre. Do konca roka chce schváliť štátny rozpočet, aby sa Slovensko nedostalo do provizória. Na diskusiu o zmene Trestného zákona podľa neho ostane dosť času, ale nikoho v Bruseli a ani ľudí v regiónoch to nezaujíma.

Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Robert Fico v nedeľu v relácii V politike na TA3 uviedol, že si nevie predstaviť svoj odchod z pozície predsedu vlády a to ani v prospech funkcie ústavného sudcu. „Mojím mandátom je vyhrať nasledujúce parlamentné voľby so stranou Smer, bez ohľadu na to, či budú skôr, alebo v riadnom termíne,“ povedal.

„Kandidovať za prezidenta nepôjdem,“ spresnil Fico s dôvetkom, že Smer podporí kandidatúru Petra Pellegriniho na post hlavy nášho štátu, ak sa tak rozhodne.

Vláda funguje, ale Andrej Danko si musí zachovať originálnu tvár

Podľa premiéra je prirodzené, že Andrej Danko (SNS) ešte priamo nevyjadril podporu Pellegrinimu v kandidatúre za prezidenta. „Andrej Danko politike rozumie a uvedomuje si, že ak by ostal v polohe, keď bude hovoriť len to, čo Fico a Pellegrini, môže zabudnúť na ďalšie parlamentné voľby a strana SNS zanikne. Andrej Danko si musí hľadať svoju originálnu tvár,“ povedal predseda vlády.

Na rozdiel od Andreja Danka sa Fico neobáva toho, že ak sa Pellegrini stane prezidentom, strana Hlas sa rozpadne. Neprichádza podľa neho do úvahy ani to, že by ju pohltil Smer, z ktorého sa Pellegriniho stranícki kolegovia pôvodne odtrhli. Strana Hlas podľa Fica pôjde „svojou vlastnou cestou“.

Politická mapa sa však podľa premiéra výrazne zmení, ak sa Pellegrini stane prezidentom, lebo vládna koalícia by mala tri najvyššie politické posty. „Len toto som mal na mysli a nič iné,“ povedal na margo svojich rečí na sneme strany Smer, keď hovoril, že po voľbách do Prezidentského paláca a do europarlamentu sa zmení politická mapa.

Ficovi vraj na samite v Bruseli významný západný politik povedal: „EÚ by potrebovala viac takých racionálnych bastardov ako si ty“.

„Chcem byť racionálny bastard, chcem byť politik, ktorý prinesie nejaký výsledok,“ povedal s dôvetkom, že koalícia funguje. „Vláda ide, ide, nechajte koaličných partnerov nech si riešia svoje problémy,“ dodal. Moderátor Richard Dírer mu oponoval, že aj novinári majú svoj osobný život a nevstávajú ráno s myšlienkami na to, ako zničiť súčasnú vládu.

Rozpočet by mal prejsť do konca roka

Fico uviedol, že rozpočet už schválila koaličná rada. Pripustil, že parlament musí rozpočet schváliť do 31. decembra, inak nastane rozpočtové provizórium. Opozíciu označil za „malé deti“, ktoré naťahujú čas, len aby si naplnili vlastné politické ambície.

Fico verí, že návrh rozpočtu parlament začne prerokúvať už v utorok. Ak by sa nestihlo hlasovať v piatok 22. decembra, bude sa o tom rokovať medzi sviatkami, hoci by to podľa neho „nebolo dobré“. Úplne podľa neho stačí, že opozícia ohrozuje Slovensku eurofondy, a preto verí, že rozpočet nebude ohrozovať parlamentnými obštrukciami. Europoslanci sú podľa neho hlúpi a chcú poškodiť Slovensko finančne.

„Vieme, čo robíme, nemôžem si dovoliť dostať Slovensko do situácie, v ktorej nám nebudú veriť zahraničné trhy,“ povedal Fico.

Fico: Brusel ani občanov v regiónoch rušenie špeciálnej prokuratúry nezaujíma

Na samite v Bruseli premiér podľa vlastných slov čakal na to, kto sa ho opýta na vnútropolitické dianie na Slovensku, ale nikto taký sa nenašiel. Podľa neho v zahraničí ani netušia, že na Slovensku sa rozhoduje o zmene Trestného zákona. Opozícia vraj túto tému zneužíva, aby sa dostala do lepšieho svetla.

Všetky kroky koalície majú podľa neho svoj význam. Na Slovensku máme podľa Fica drakonické tresty a musíme odbremeniť slovenské väznice, ktoré sú preplnené. To je možné dosiahnuť buď výstavbou nových, alebo takzvanou depenalizáciou a dekriminalizáciou. Ďalším problémom sú podľa neho kajúcnici, ktorí sa vďaka donášaniu na iných obvinených dostali k nižším trestom.

Pozíciu Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za neudržateľnú. „Tento úrad má na svedomí obrovské množstvo porušovania základných ľudských práv, čo sa prejavilo vo viacerých rozhodnutiach Ústavného súdu SR alebo Najvyššieho súdu SR,“ dodal.

„Na Úrade špeciálnej prokuratúry stojí človek, ktorý nás nenávidí. Stojí na opačnej strane politického spektra, je to Matovičov človek. Jeho úlohou je likvidovať nás,“ poznamenal predseda vlády na margo Daniela Lipšica.

„Keď robíme rýchlo, je zle, keď robíme pomaly, je zle,“ povedal na margo toho, že špeciálna prokuratúra už od 15. januára nemá fungovať. Parlament bude podľa neho rokovať o novele Trestného zákona tri týždne. Poukázal na to, že aj minister spravodlivosti Branislav Susko (Smer) má k dispozícii výzvu vyše 350 advokátov, sudcov a akademikov, ktorí schvaľujú rušenie špeciálnej prokuratúry. Ficovi neprekáža, že polovicu z toho tvoria advokáti ľudí, ktorými sa špeciálna prokuratúra zaoberá. Advokáti si podľa premiéra obhajobou klientov vykonávajú svoju zákonnú povinnosť a mimo toho majú právo na názor.

Poslanci budú pokračovať v riadnej schôdzi od pondelka

Poslanci sa vrátia do lavíc opäť v pondelok. Od 10.00 h by mali pokračovať diskusiou k vládnej novele takzvaného kompetenčného zákona. V pondelok majú rokovať až do polnoci, nebudú však hlasovať, najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch ich čaká v utorok (19. decembra) dopoludnia.

Novela kompetenčného zákona, teda zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu SR od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. V diskusii k návrhu je prihlásených písomne ešte 35 rečníkov. Následne sa môžu poslanci do debaty hlásiť aj ústne.

Poslanci stihli prebrať balík konsolidačných opatrení, ktoré zahŕňajú mimoriadne zdanenie bánk, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do druhého piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. O balíku by mali hlasovať v utorok.

Po prebratí novely kompetenčného zákona by mal parlament prejsť k rokovaniu o štátnom rozpočte na budúci rok. Vládna koalícia ho chce prijať do konca tohto roka.

Na programe schôdze sú tiež neprerokované body, ktoré doručila vláda a navrhuje rokovanie o nich v skrátenom legislatívnom konaní. Medzi nimi je novela Trestného zákona, ktorá ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry, či novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Opozícia návrhy ostro kritizuje a žiada ich stiahnutie. Rokovanie o nich sa snaží oddialiť. V skrátenom legislatívnom konaní by mali poslanci prebrať aj novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania.

Na programe schôdze je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Parlament by mal tiež voliť nového predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

(est, tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok