Pyrotechnika verzus zákon: Kedy (ne)môžete hádzať petardy?

Svet sa okrem iného delí na tých, ktorí majú v láske zábavnú pyrotechniku a tých, ktorým vyslovene prekáža. Práve tento spoločenský diskurz sa odráža aj v novele zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorá upravuje používanie zábavnej pyrotechniky na Slovensku. Ďalšou otázkou je morálna dilema sprevádzajúca používanie pyrotechniky.

nakupujúci zábavnej pyrotechniky deti Ilustračný obrázok. Foto: OTO TASR Radovan Stoklasa

Na internete sa za poslednú dobu objavilo množstvo petícií a výziev, ktoré mali pyrotechniku zo slovenských obcí a miest odstrániť. Mnohé mestá, vrátane Žiliny, už niekoľko rokov neorganizujú veľký novoročný ohňostroj a prichádzajú s inými, tichšími alternatívami.

Nevraživosť ľudí voči pyrotechnike videla aj bývalá vláda za Eduarda Hegera, ktorá pozmeňujúcim zákonom č. 330/2023 obmedzila možnosti predaja petárd a ohňostrojov vyšších kategórií. Po novom tak už nebude od budúceho roka možné kúpiť pyrotechniku kategórie vyššej ako F1 inde, než v špeciálnych stánkoch s pyrotechnikou. V skratke to znamená, že v regáloch veľkých obchodných reťazcov už nenájdeme rímske sviece, petardy či väčšie delobuchy.

V zákone sa zmení aj označenie spotrebiteľa, ktorým musí byť odborne spôsobilá osoba, hoci presný rozdiel medzi týmito pojmami zrejme spočíva iba v tom, že určité kategórie pyrotechniky sa predávajú až od veku 18 alebo 21 rokov.

Už dlhodobo je zakázané celoročne používať pyrotechniku, napriek tomu je najmä počas týchto dní možné počuť zriedkavé výbuchy naprieč Slovenskom. Pokiaľ by sa však niektorá obec rozhodla, že na svojom území pyrotechniku zakáže, zákon je na jej strane. Zákon je však krátky na pyrotechniku kategórie F1, ktorá sa môže používať celoročne. Sem spadajú prskavky a iná drobná pyrotechnika pre deti, ako napríklad známe „včielky“.

Aj špeciálne stánky s pyrotechnikou majú svoje obmedzenia čo sa týka predaja. Zábavnú pyrotechniku kategórie F2, menovite petardy, môžu ľuďom predávať až tesne pred Novým rokom, teda od 28. do 31. decembra. Pokiaľ si teda prídete do stánku s pyrotechnikou po petardy napríklad 27. decembra, odídete naprázdno. Predavač vám ich podľa zákona č. 58/2014 o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii predať nesmie.

Zaujímavosťou sú ohňostroje v obciach. Pokiaľ by niekto chcel realizovať ohňostroj v dedine či meste, musí oficiálne požiadať obec o súhlas na jeho vykonanie. To obsahuje byrokratický proces, v ktorom žiadateľ musí presne uviesť kde, kedy a aký ohňostroj plánuje spustiť. Tento proces sa však mnohí zvyknú obchádzať, nakoľko na jeho dodržiavanie nie je dostatok policajného personálu.

Proti pyrotechnike vystupujú najmä psíčkari a majitelia domácich zvierat, ktorým výbuchy spôsobujú stres. Nepríjemné pocity môžu ohňostroje vyvolať aj u ľudí s poruchami autistického spektra, či malých detí. Opačný tábor zas tvoria ľudia, ktorí v ohňostroji vidia symbolický zlatý klinec celého roka. Kompromisom môže byť takzvaná tichá pyrotechnika, ktorá síce produkuje krásny svetelný efekt, nevydáva však pri tom žiadne silné zvuky.

Novela zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii (zákon č. 330/2023) vstúpi do platnosti 2. januára 2024.


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok