Rezort vnútra o tvrdeniach, že situácia v polícii je vážna: Podnikli sme viacero krokov

Súčasné vedenie Ministerstva vnútra SR podniklo viacero konkrétnych krokov smerom k stabilizácii Policajného zboru na riešenie podstavu, ktorý tu nechalo predošlé vedenie. Informoval o tom hovorca rezortu Matej Neumann.

polícia Ilustračné foto: Martin Baumann/TASR

Reakcia prišla po tom, čo vo štvrtok opozičná SaS vyslovila, že situácia v polícii sa stáva neudržateľnou, pričom očakávajú ďalšie odchody policajtov.

Ministerstvo poukázalo na to, že v roku 2020 odišlo zo zboru 1 473 a o rok neskôr 1 385 policajtov. „V minulom roku opustilo zbor 1 288 policajtov, v tomto roku do konca júla skončilo služobný pomer 768 policajtov,“ zdôraznil Neumann.

Upriamil pozornosť napríklad na vyplatenie jednorazovej odmeny policajtom vo výške 500 eur v apríli tohto roka, vyplatenie odmien za kvalitné plnenie úloh vo výške 330 eur či hodnotiace odmeny do sumy 400 eur na výkonných útvaroch a do sumy 200 eur na ostatných útvaroch.

Priblížil, že rezort pripravil aj návrh novely zákona o štátnej službe, ktorý čoskoro plánuje predložiť na rokovanie vlády. Týka sa napríklad zvýšenia príspevku na bývanie, náborového príspevku a stabilizačného príspevku. Pripravuje sa aj masívna náborová kampaň.

Za jednu z priorít označil hovorca rezortu vnútra i zlepšenie pracovných podmienok nielen policajtov, ale aj občianskych zamestnancov. Ubezpečil, že sa nebude siahať na sociálny systém policajtov.

„Zároveň intenzívne pokračujeme v hľadaní ďalších možností a riešení, ktoré by zabezpečili adekvátne platové podmienky príslušníkom Policajného zboru. Podarilo sa napríklad vyrokovať zvýšenie rizikového príplatku všetkým vyšetrovateľom na krajských a okresných riaditeľstvách Policajného zboru,“ dodal s tým, že sa uvažuje o zmene podmienok prijímacieho konania.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac