Matovičovci chcú odvody z príspevkov pre politické strany. Tie veľké by platili násobne viac

Návrh novely zákona o politických stranách podáva hnutie Slovensko, ktoré chce zaviesť odvod zo štátneho príspevku pre politické strany. Odôvodnilo to tým, že na konsolidácii verejných financií by sa mali podieľať aj politici.

Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii, poslanci ho neodvolali Roman Mikulec a Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Na tlačovej konferencii to v pondelok vyhlásili poslanci Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš a Roman Mikulec (obaja hnutie Slovensko).

„Čím bohatšia strana, čím väčší príspevok, tým viacej daní zaplatia do štátnej kasy. Aby politici ukázali, že sú solidárni s obyčajnými ľuďmi, s chudobnými ľuďmi. S tými, ktorí najviac pocítia túto konsolidáciu,“ vyhlásil Šipoš.

Strana, ktorá dostáva ročný príspevok vo výške jedného až dvoch miliónov eur, by z neho mala odviesť 10 percent. V prípade príspevku vyššieho ako dva milióny eur by bol odvod 50-percentný. Odvod by sa netýkal strán či hnutí, ktorých príspevok je nižší ako jeden milión eur.

Podľa Mikulca by najviac zaplatila strana Smer. „Nech začne sám od seba pán premiér Fico a rovnako tak aj poslanci NR SR,“ vyzval. Pripomenul zvyšovanie paušálnych náhrad pre ministrov vlády. Koaličná Slovenská národná strana by odvod podľa poslancov platiť nemusela, pretože príspevok má nízky.

Šipoš si myslí, že všetky strany na svoje fungovanie potrebujú podobne vysoké finančné prostriedky. „Tak isto potrebujú tlačového hovorcu, sekretárky, priestor. Jedna strana aj druhá,“ vysvetlil.

Pripomeňme, že politické strany dostanú v roku 2024 za výsledky minuloročných parlamentných volieb spolu takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov, uviedlo ministerstvo financií.

Kto by koľko odviedol

Najviac peňazí za výsledky minuloročných volieb má ich víťaz Smer, a to takmer 3,6 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko s vyše 2,8 milióna eur, za ním Hlas-SD s takmer 2,4 milióna eur. To by boli strany, ktoré by podľa návrhu hnutia Slovenska zaplatili z tejto sumy 50-percentný odvod.

Koalícia OĽaNO (dnes hnutie Slovensko), Kresťanská únia, Za ľudí takmer 1,5 milióna eur a KDH dostane vyše 1,1 milióna eur. SaS získa 1,04 milióna eur. Tieto politické subjekty by štátu zaplatili 10-percentný odvod.

Pri takejto výške odvodov by tak napríklad Progresívnemu Slovensku s volebným ziskom takmer 18 percent ostalo zhruba rovnako peňazí zo štátu ako hnutiu Slovensko s polovičným počtom voličov.

S príspevkom v pôvodnej výške by podľa spomínaného návrhu mohla z parlamentných strán rátať iba SNS s vyše 935-tisíc eur. Príspevok dostávajú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali vo voľbách viac ako tri percentá hlasov. Hnutie Republika dostane takmer 460-tisíc eur a Maďarská aliancia vyše 424-tisíc eur. Tieto príspevky sa politickým subjektom vyplácajú zväčša v letnom termíne.

Prečo až teraz

Zaujímavé je, že hnutie Slovensko (predtým OĽaNO) navrhuje takúto zmenu zákona až potom, ako im po výraznej volebnej strate priepastne klesol štátny príspevok za volebný výsledok. Vtedy by podľa svojho súčasného návrhu museli štátu platiť až 50-percentný odvod, čím by do straníckej kasy prišli o niekoľko miliónov eur.

Za rok 2023 totiž ministerstvo financií vyplatilo matovičovcom až 3,54 milióna eur, čo je zhruba o dva milióny eur viac ako v tomto roku. Nasledoval Smer s 2,6 milióna eur, za ním Sme rodina s 1,23 milióna eur a ĽSNS dostala 1,2 milióna eur. Strana SaS mala predvlani príspevok vyše 936-tisíc eur a Za ľudí viac ako 867-tisíc eur. Okrem nich poberalo príspevok od štátu za voľby v roku 2020 ďalších päť politických subjektov.

Celkovo si politické subjekty za volebné obdobie 2020 až 2024 mali rozdeliť štátny príspevok v sume viac ako 76 miliónov eur. Konečná suma bola napokon pre predčasné voľby o zhruba päť miliónov eur nižšia.

(tasr, im)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok