NASA vypúšťa sondu. Má zistiť, či na Jupiterovom mesiaci Európa môže byť život

Hoci Európa, štvrtý najväčší z 95 oficiálne uznaných Jupiterových mesiacov, má priemer len štvrtiny priemeru Zeme, jej obrovský globálny oceán slanej tekutej vody môže obsahovať dvakrát viac vody ako pozemské oceány.

iss_jupiter_transit_2020_09_19 Jupiter Foto: Róbert Barsa

NASA v pondelok vypustila z Floridy sondu, ktorej cieľom je preskúmať, či sú na Jupiterovom mesiaci Európa vhodné podmienky na život, pričom sa zameriava na veľký podpovrchový oceán, ktorý sa pravdepodobne skrýva pod jeho hrubým vonkajším ľadovým plášťom.

Sonda Europa Clipper americkej vesmírnej agentúry odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral na rakete Falcon Heavy spoločnosti SpaceX. Robotická sonda poháňaná slnečnou energiou by mala vstúpiť na obežnú dráhu Jupitera v roku 2030 po tom, ako za päť a pol roka prekoná približne 2,9 miliardy km.

Zástupca správcu NASA Jim Free na nedeľňajšom brífingu pred štartom povedal, že Európa sa môže pochváliť jedným z najsľubnejších prostredí pre potenciálny život v našej slnečnej sústave, mimo Zeme, hoci poznamenal, že táto misia nebude pátrať po žiadnych skutočných živých organizmoch.

(mja)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok