Zdravotný stav väznenej bieloruskej opozičnej političky je alarmujúci, varujú jej podporovatelia

Priaznivci bieloruskej političky Maryje Kalesnikavovej v piatok upozornili na zhoršenie jej zdravotného stavu za mrežami. Podľa ich slov je politička objektom pomalej vraždy.

Maxim Znak Maryja Kalesnikavová bieloruská opozícia FOTO TASR/AP

Kalesnikavová viedla v roku 2020 rozsiahle pouličné protesty proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Odmietla tiež násilnú deportáciu z krajiny a v roku 2021 bola odsúdená na 11 rokov. Politička nemá už viac ako rok priamy kontakt s vonkajším svetom a jej zdravotný stav je známy len na základe výpovedí spoluväzňov.

„Informácie, ktoré dostávame o Maryji Kalesnikavovej od jej spoluväzňov, sú alarmujúce,“ uviedla na platforme X exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. „Aktuálne váži iba 45 kilogramov, hladuje a držia ju v izolácii v hrozných podmienkach. Táto stredoveká krutosť a pomalá vražda sa deje priamo tu v Európe, v 21. storočí,“ zdôraznila Cichanovská. Väzenkyňa sa nachádza v trestaneckej kolónii číslo štyri neďaleko ruských a ukrajinských hraniciach.

Ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že toto leto hovorila s jednou politickou väzenkyňou z rovnakej kolónie. Podľa jej slov má Kalesnikavová zákaz komunikovať so spoluväzňami a za každých okolností ju sprevádzajú dozorcovia.

Opozičná politička patrila k trojici žien, ktoré viedli masové protesty proti Lukašenkovi, ktorý je pri moci už od roku 1994. Demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách, ktoré podľa oponentov a skupiny na ochranu ľudských práv poznačili podvody. Protesty boli násilne potlačené a stovky ľudí úrady zadržali. Tisíce ďalších utiekli do exilu.

Podľa Viasny je v Bielorusku v súčasnosti 1 371 politických väzňov. Niektorí z nich, ktorí trpia vážnymi ochoreniami, boli v lete prepustení po zriedkavej amnestii.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac