Nemecko stiahlo posledných vojakov z Nigeru. Krajinu ovláda vojenská junta

Leteckú základňu v metropole Niamey počas piatka opustili poslední príslušníci Bundeswehru, ktorý ukončil sťahovanie svojich jednotiek z africkej krajiny. Nemecko a Nigéria chcú udržiavať vojenské vzťahy.

Boris Pistorious. Foto: TASR/AP Boris Pistorious. Foto: TASR/AP

Berlín a Niamey koncom mája tohto roka dosiahli dočasnú dohodu, ktorá Bundeswehru umožňovala prevádzkovať leteckú základňu v hlavom meste do konca augusta. Rokovania o predĺžení dohody stroskotali, personál základne by už nemal nárok na imunitu pred trestným stíhaním.

Vysokopostavení nemeckí a nigerskí vojenskí predstavitelia v spoločnom vyhlásení uviedli, že „stiahnutie neznamená koniec vojenskej spolupráce medzi Nigerom a Nemeckom, v skutočnosti sú obe strany odhodlané udržiavať vojenské vzťahy“.

Niger je od vlaňajšieho júla riadený vojenským režimom, ktorý zvrhol prezidenta Mohameda Bazouma a odvtedy ho väzní. Režim sa odvrátil od ostatných západných spojencov, ako sú Francúzsko a Spojené štáty, a priklonil sa k Rusku a Iránu.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac