Ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko chce odvolať prezidenta Macrona

Strana Nepoddajné Francúzsko (LFI) v sobotu vyzvala ostatné politické zoskupenia, aby podporili jej dlhodobú snahu odvolať prezidenta Emmanuela Macrona z funkcie za jeho vážne zlyhania pri plnení ústavných povinností.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na návštevu ÈR Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

„Národné zhromaždenie (dolná komora parlamentu) a Senát môžu a musia brániť demokraciu pred autoritárskymi sklonmi prezidenta,“ píše sa návrhu uznesenia o odvolaní hlavy štátu vypracovanom poslancami LFI.

Predsedníčka poslaneckého klubu LFI Mathilde Panotová uviedla, že dokument poslali ostatným poslancom, aby odvolávanie podporili.

Odvolanie prezidenta Francúzska umožňuje článok 68 ústavy, musia ho však podporiť dve tretiny členov oboch komôr parlamentu.

Macron absolvoval od 23. augusta niekoľko kôl rokovaní s predstaviteľmi politických strán o zostavení vlády po júlových predčasných voľbách, ktoré nemajú jasného víťaza. Voľby síce vyhrala aliancia ľavicových strán Nový ľudový front (NFP), Macron však odmietol vymenovať jeho nominantku Luciu Castetsovú za premiérku. Zdôvodnil to tým, že sa jej nepodarí získať podporu dostatočného počtu poslancov a jeho povinnosťou je zabezpečiť „inštitucionálnu stabilitu“.

Hoci NFP získala najviac kresiel, žiadny blok nemá väčšinu v Národnom zhromaždení, kam sa dostali aj Macronovi centristi a pravicové Národné združenie (RN).

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac