Česká hlava štátu udeľovala ocenenia, vyznamenala aj pápeža Jána Pavla II.

Český prezident Petr Pavel ocenil 56 osobností pri príležitosti výročia vzniku Československej republiky.

Deò vzniku samostatného èeskoslovenského štátu Na snímke český prezident Petr Pavel (v popredí vľavo) počas pietneho aktu pri príležitosti Dňa vzniku samostatného československého štátu na Národnom pamätníku na Vítkove. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

In memoriam vyznamenal napríklad pápeža Jána Pavla II., ocenenie si odniesli aj poľská režisérka Agnieszka Hollandová, speváci Petr Janda a Marie Rottrová či spisovateľ Pavel Kosatík, ktorý sa venuje dejinám Česka a Slovenska.

Pavel vo svojom prejave označil vznik samostatného štátu za „šťastnú udalosť a veľký dar pre všetky nasledujúce generácie“. Zdôraznil, že na rozdiel od mnohých iných krajín žije Česko v historicky najdlhšom období slobody, pokoja a ekonomickej prosperity.

„Dnes sa, bohužiaľ, nemusíme dívať ďaleko za naše hranice, aby sme si uvedomili, s akou ľahkosťou a rýchlosťou môže dochádzať k erózii základných kameňov demokracie,“ vyhlásil bez uvedenia ďalších podrobností.

Pokračoval, že „netreba zložito hľadať ani príklady agresívneho porušovania medzinárodného práva, ani príklady štátov, ktorých vedenie ohrozuje budúcnosť vlastnej krajiny často iba v mene osobného prospechu a prestíže či zachovania si tváre“. Apeloval, aby sa ČR nevydala podobnou cestou.

Prezident ocenil, že pri septembrových povodniach v Česku sa občania zomkli a boli k sebe solidárni. Podľa vlastných slov ho však zaráža, že niektorí ľudia „bez erudície šíria rôzne lži a polopravdy, oslabujú dôveru ľudí v inštitúcie, vedu a fakty“. Tým podľa neho oslabujú spoločnosť v čase kríz.

Po prejave Pavel udelil štátne vyznamenania. Najvyšším štátnym vyznamenaním ČR je Rad Bieleho leva, ktorý má vojenskú a občiansku kategóriu, pričom každá z nich má päť tried. Pavel ho udelil štyrom osobnostiam.

Rad Bieleho leva 1. triedy vojenskej skupiny prepožičal in memoriam legionárovi, československému armádnemu generálovi a ministrovi obrany londýnskej exilovej vlády Janovi Sergejovi Ingrovi, a to za vynikajúcu veliteľskú a bojovú činnosť.

Ocenenie v rovnakej kategórii, avšak 2. skupiny, dostal in memoriam legionár, generál Československej armády a veliteľ vojenskej spravodajskej služby za druhej svetovej vojny František Moravec.

Najvyššie ocenenie v občianskej skupine 3. triedy prezident prepožičal svetoznámej architektke a dizajnérke Eve Jiřičnej a in memoriam tiež choreografovi, tanečníkovi a fotografovi Jiřímu Kyliánovi – obom za vynikajúce zásluhy o štát v oblasti umenia a kultúry.

Rad Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy český prezident in memoriam udelil pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý podľa prezidentskej kancelárie zohral mimoriadnu úlohu pri páde komunistických režimov v strednej a východnej Európe. „Vyznamenanie sa udeľuje za vynikajúce zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv,“ vysvetlil šéf kancelárie Milan Vašina. Ocenenie na Pražskom hrade prevzal apoštolský nuncius v Českej republike Jude Thaddeus Okolo.

Medaily za zásluhy o štát v oblasti umenia prezident udelil napríklad hercom Ivanovi Trojanovi, Ondřejovi Vetchému či Daniele Kovářovej. Ocenenie dostal aj spevák a dlhoročný frontman skupiny Olympic Petr Janda, speváčka Marie Rottrová či režisérka Helena Třeštíková.

Medailu za hrdinstvo Pavel in memoriam udelil mladému českému vojakovi, ktorý padol v boji na Ukrajine. Ocenená v tejto kategórii bola aj učiteľka ZŠ v Prahe, ktorá zachránila deti z triedy, kde krátko nato spadol strop, či pracovník autoservisu a vlakvedúci, ktorí pomohli evakuovať cestujúcich z horiaceho vlaku.

Pavel tento rok vyberal z takmer 550 nominácií, čo je približne o 150 viac než vlani. Minulý rok nakoniec ocenil 62 osobností. Pavlov predchodca Miloš Zeman sa podobne ako vlani na ceremónii nezúčastnil. Na Pražský hrad však prišiel bývalý prezident Václav Klaus s manželkou a tiež vdova po exprezidentovi Václavovi Havlovi Dagmar. Zúčastnili sa aj najvyšší ústavní činitelia, poslanci, senátori, rektori a ďalší hostia.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok