Audit ministerstva spravodlivosti údajne ukázal iné závery, aké prezentoval Fico

Interný audit ministerstva spravodlivosti, ktorý sa zaoberá rozdeľovaním dotácií a ktorý použil premiér Robert Fico (Smer) ako argument proti Michalovi Šimečkovi (PS), podľa denníka Sme údajne dokazuje iné závery, ako prezentoval premiér.

Mimoriadne zasadnutie Bezpeènostnej rady SR Pavol Gašpar. Foto: Pavol Zachar/TASR

Skutočné závery auditu vraj naznačujú, že neexistujú dôkazy o zvýhodňovaní žiadateľov a nepreukázal ani konflikt záujmov v prospech Šimečku.

Dvadsaťsedemstranový návrh správy o výsledkoch auditu, ktorý denník Sme získal a na ktorý sa Fico odvolával, údajne poukazuje na skutočnosti, ktoré premiér zamlčal a údajne z neho vyplývajú odlišné závery, s akými Fico operoval.

Jednou zo skutočností má byť to, že dvomi aktérmi Ficom kritizovanej dotačnej výzvy na ochranu ľudských práv boli podľa auditu aj dvaja blízki spolupracovníci strany Smer dosadení priamo ministrom spravodlivosti Borisom Suskom.

Hodnotiteľmi projektov sa mali stať súčasný riaditeľ Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar a tiež poradca ministra spravodlivosti Martin Čambalík. V pozícii hodnotiteľov projektov mali spolurozhodovať o pridelení dotácií, o ktorých by napokon finálne rozhodoval minister. K prideleniu peňazí však napokon nikdy nedošlo a žiadne peniaze neboli pridelené, keďže Susko celú výzvu ešte pred vyhodnotením projektov zrušil.

Správa k auditu vraj v skutočnosti konštatuje, že zvýhodňovanie niektorého zo žiadateľov “akýmkoľvek spôsobom nebolo preukázané“. Nepreukázala ani to, že by skupiny hodnotiteľov žiadostí zostavovali účelovo tak, aby niektorý z projektov dostal viac bodov.

Audit v súvislosti s odvolávaním Šimečku nekonštatuje konflikt záujmov u členov komisie v prospech Šimečku či jeho rodiny, a v žiadnej časti z neho údajne nevyplýva Ficov záver, že by ktorémukoľvek členovi komisie „niekto telefonoval, že urob to takto alebo takto“, ako tvrdil.

Počas auditu mali tiež zistiť pochybenia v administratívnom spracovaní žiadostí, ktoré sa dajú opísať ako technické. Konštatovali aj niektoré systémové nedostatky, ktoré by malo vyriešiť ministerstvo úpravou svojich vnútorných procesov.

Audit rezortu spravodlivosti konštatuje, že vo vytváraní 14-člennej hodnotiacej komisie na posudzovanie projektov došlo z objektívnych dôvodov k „odlišnosti procesu“ oproti postupu v minulosti. Túto odlišnosť spôsobil Boris Susko.

(mas)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac