Zinscenované video s ukrajinskými nacistami šírilo aj ruské ministerstvo. Zmazalo ho bez vysvetlenia

obrázok Foto: Twitter

Ruská propaganda vo svojich chorých fantáziách nerešpektuje žiadne etické normy. Aj týmto spôsobom komentovali ukrajinskí spravodajcovia na rezorte obrany falošné video, ktoré malo preukazovať kruté správanie takzvaných ukrajinských nacistov voči civilistom. K odhaleniu podvodu, ktorý šírila aj ruská vláda, paradoxne, pomohol aj ruský provojnový kanál.

Prvotnou zámienkou Ruska pre jeho inváziu do susedného štátu bola popri potrebe jej „demilitarizácie“ takisto nutnosť „denacifikácie“. Ak sa preto na území Ukrajiny nenachádza dostatok otvorených nacistov, treba ich vyrobiť.

Aj tak sa dá interpretovať jeden z najnovších počinov na sociálnych sieťach, ktoré vyprodukovala ruská propaganda a aktívne šírila aj tamojšia vláda, presnejšie ministerstvo zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Reč je o zinscenovanom videozázname, na ktorom vojenské auto s údajnými ukrajinskými ozbrojenými zložkami predbehne vozidlo civilistov a prinúti ho zastaviť. Z auta následne vystúpia dvaja vojaci. Jeden z nich príde k autu civilistov a začne urážať vodičku, ktorá má v aute dieťa. Ženu vystraší, dieťa rozplače, vojak sa následne vzdiali a spustí výstražnú paľbu.

Lavrovov rezort materiál okomentoval nasledovne: „Raz nacista, navždy nacista. Toto je teror, v ktorom žijú Ukrajinci“. Vojak podľa ministerstva ženu nazval „prasaťom“ a „špinou“ iba pre to, že hovorila rusky. „Žiadni nacisti, povedali,“ uzavrelo ministerstvo.

Zmazaný tvít ruského ministerstva. Foto: Telegram

Čo nesedí?  

Overovatelia faktov prišli na podvod, ktorý mal ospravedlniť počínanie Kremľa na Ukrajine, predovšetkým na základe troch faktov.

Investigatívna platforma GeoConfirmed potvrdila, že video bolo natočené v Doneckej oblasti a asi 30 kilometrov od najbližšieho frontu. Ide o oblasť, ktorú ovládajú ruské jednotky a v ktorej sa ukrajinskí vojaci nemohli nachádzať a už vôbec nie tráviť čas činnosťami tohto druhu.

Po druhé, podľa agentúry Unian sa ukázalo, že vojenské auto je v skutočnosti ruské. Nezodpovedá ani žltá páska, ktorú vojaci nosia na ruke. Túto farbu totiž Ukrajinci už niekoľko mesiacov nepoužívajú.

Záznam je navyše zhotovený na palubnú kameru. Kyjev však krátko po začiatku vojny používanie tohto zariadenia zakázal, a to z toho dôvodu, aby neprezradilo Rusom pozície brániacej sa armády.

Záznam je stále dostupný

Zaujímavosťou je, že na falošnosť videa upozornil aj provojnový telegramový kanál Zápisky veterána, ktorý bol jeden z prvých, ktoré ho začali šíriť. „Video je falošné. Naši [chlapi] nemotorne cvičia. Pri vykonávaní takýchto informačných operácií sa naši [chlapi] stále musia učiť a učiť,“ napísal kanál s vyše 300-tisíc sledovateľmi.

Po prevalení podvodu ruské ministerstvo svoj príspevok na Twitteri bez vysvetlenia zmazalo, no v čase písania článku je naďalej dostupný napríklad na účte ruského veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve.

Ukrajinci: Nerešpektujú žiadne etické normy

Rusi sa podľa stanoviska Spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny snažia ešte viac zdiskreditovať ukrajinské ozbrojené sily, ukázať ich príslušníkov ako krutých a šialených a vyvolať konflikt s predstaviteľmi moslimskej komunity. Tentoraz – s Krymskými Tatármi. Z dialógu medzi vojakom a ženou ktorá šoférovala, sa podľa riaditeľstva dá vyčítať, že môže patriť ku Krymským Tatárom.

„Video sa zároveň ukázalo ako úplné zlyhanie a ďalšia hlúpa falošná správa ruskej propagandy, ktorá vo svojich chorých fantáziách nerešpektuje žiadne etické normy ani témy,“ píše na Telegrame riaditeľstvo.


Ďalšie články