Kryptomeny už začínajú byť zaujímavé

Teraz kryptomeny čaká minimálne dva, možno tri roky relatívna stagnácia okolo súčasných hodnôt. Ďalšia vlna rastu síce príde, počkáme si na ňu však rádovo menej rokov, píše Markéta Šichtařová.

Ilustračný obrázok. Pexels.com Ilustračný obrázok. Pexels.com

Obdobie po dvadsiatom dni každého mesiaca pravidelne patrí takzvaným mäkkým indikátorom. To sú makroekonomické indikátory, ktoré nemerajú „tvrdé čísla“, čo a ako sa v ekonomike skutočne stalo, ale snažia sa uchopiť, aké sú medzi podnikmi a spotrebiteľmi očakávania. Tie dôležité očakávania, ktoré majú schopnosť sa samy naplniť.

Rovno si povedzme, že pre českú či slovenskú ekonomiku sú, paradoxne, o niečo dôležitejšie očakávania, ktoré sa viažu k Nemecku, ako očakávania, ktoré sa týkajú priamo českej či slovenskej ekonomiky. Čo očakávame my pre našu ekonomiku, je síce zaujímavé, ale my si môžeme myslieť, čo chceme, pretože keď si Nemci myslia niečo iné (a tým ovplyvňujú náš zahraničný obchod či ceny energií), aj tak všetko prebijú.

V Českej republike podľa práve zverejnených dát ukazovateľ spotrebiteľskej dôvery dosahuje v novembri hodnotu 30,8 bodu oproti predošlej 34,5 bodu. A ukazovateľ podnikateľskej dôvery v novembri klesá rovnako z predošlých 5,0 bodu na 4,5 bodu. Inými slovami, ako medzi spotrebiteľmi, tak medzi podnikmi sa nálada v českej ekonomike zhoršila.

Oproti tomu sa v nemeckej ekonomike nálada v rovnakom období zlepšila. Podľa významného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo podnikateľská nálada síce zostáva na najslabších hodnotách od roku 2020, ale napriek tomu výhľad na ďalšie mesiace už zďaleka nie je taký pesimistický ako v októbri. Konkrétne v novembri sa index Ifo z októbrovej hodnoty 84,5 bodu zvýšil na 86,3 bodu.

Ako to teda čítať? Znamená to, že keď sú Nemci optimistickejší, ako boli, naša ekonomika neskĺzne do recesie a zbaví sa inflácie? Bohužiaľ nie. Napriek týmto číslam nemecká vláda očakáva, že nemecká ekonomika v budúcom roku pre energetickú krízu a pre problémy v dodávateľských reťazcoch skĺzne do recesie, ak už na jej začiatku nie je. Na celý budúci rok vláda čaká priemerný prepad ekonomiky o 0,4 percenta.

A my historicky vieme, že sa prakticky „nevieme“ recesii vyhnúť, ak je v nej Nemecko. Väčšinou to funguje tak, že poklesy HDP v Českej republike sú hlbšie ako nemecké poklesy a rasty sú, naopak, vyššie ako nemecké rasty – to je klasický obraz dvoch krajín, z ktorých jedna má nižší HDP na hlavu, a teda nižšiu štatistickú základňu. Celú situáciu teda, bohužiaľ, musíme čítať tak, že recesia, ktorá prichádza do našej ekonomiky, nebude taká hlboká, ako by bola, keby boli Nemci vydesenejší, ako sú. To je celé.

Že vám tento záver neurobil veľmi veľkú radosť? Ja by som to tak čierno nevidela. Ľudia zvyčajne preceňujú význam správ, ktoré sú považované za „zlé“. Čo ak „zlé“ znamená „zlé“ len pre niekoho? Čo keď otočíme uhol pohľadu o 180 stupňov a budeme to isté vnímať ako príležitosť? Tak napríklad… nastupujúcu globálnu recesiu možno vnímať ako špecifickú investičnú príležitosť.

Možno si spomínate, že pred niekoľkými mesiacmi, v čase, keď sa bitcoin pohyboval na hodnotách okolo 60-tisíc dolárov, som tu písala, že investícia do bitcoinu nie je zaujímavá skôr, ako bitcoin poklesne na 20-tisíc, ale ešte lepšie na 15-tisíc dolárov. Aktuálne sa kryptomenový svet otriasa pod dojmom krachu významnej kryptomenovej burzy FTX. Akokoľvek mnohí pod dojmami tohto krachu kryptomeny preklínajú, ja tvrdím, že išlo o vítanú katarziu, ktorá pomohla ešte väčšiemu spľasnutiu už tak pomerne vyfúknutej kryptomenovej cenovej bubliny. A celkom zreteľne existuje medzi globálnou recesiou a týmto vyfúknutím kryptobubliny súvislosť.

Keď z kryptomien odpadnú všetci „noise traders“, hovorme im po slovensky „vyplašenci“, a odpadne dokonca aj menšia časť hodlerov (akože z nich odpadne skutočne len malá časť), bude vhodná chvíľa do kryptomien vstúpiť. A tá chvíľa je už skoro tu, hoci bitcoin môže naozaj ísť až na 15-tisíc dolárov. Dokonca neurobí veľkú chybu ani ten, kto do investície vstúpi teraz. Ale pozor! Nech nikto nečaká rýchle a veľké zisky. Teraz kryptomeny čakajú minimálne dva, možno tri roky relatívnej stagnácie okolo súčasných hodnôt. Ďalšia vlna rastu síce príde, ale počkáme si na ňu rádovo menej rokov.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články