Na Ukrajine pritvrdili s mobilizáciou. Vojenskí náborári číhajú na mužov aj na lyžiarskych svahoch

Ukrajinskí muži čakajúci v rade pred odvodovým strediskom v Ľvove v marci 2022. Foto: Profimedia Ukrajinskí muži čakajúci v rade pred odvodovým strediskom v Ľvove v marci 2022. Foto: Profimedia

Ukrajinská tajná služba zakročila proti ľuďom, ktorí bránili v procese mobilizácie do vojny proti ruským inváznym silám. Prvotné nadšenie zo vstupu do armády totiž opadlo, upozorňujú niektoré západné médiá s tým, že náborové praktiky sú tak v súčasnosti omnoho drsnejšie.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že jej kybernetickí špecialisti zablokovali 26 účtov na sociálnej sieti Telegram, ktoré pomáhali mužom v brannom veku vyhýbať sa mobilizácii. Napríklad im poskytovali informácie o prítomnosti náborových komisárov na rôznych miestach. Celkovo sledovalo tieto účty vyše 400 000 ľudí.

Pri prehliadkach obydlí podozrivých bezpečnostné zložky zhabali počítače a mobilné telefóny s dôkazmi o protiprávnom konaní, ale aj bankové karty, na ktoré dostávali peniaze za umiestňovanie reklám. Niektorých preventívne zadržali. SBU uviedla, že správcovia týchto účtov sú podozriví z účasti na trestnej činnosti a v prípade dokázania viny im hrozí až desať rokov väzenia.

Drsné praktiky

Britský týždenník Economist koncom februára informoval, že ukrajinskí vojenskí náborári sú obviňovaní z používania drsných praktík.

Ako príklad uvádza prípad Ruslana Kubaja, ktorému došiel v januári povolávací rozkaz. Od detstva je evidovaný ako ťažko zdravotne postihnutý, nemá totiž obe ruky. Automaticky tak mal byť vyradený z mobilizácie.

Ešte prekvapivejšia však bola reakcia úradníkov na miestnom registračnom úrade v Drohobyči pri Ľvove. Nielenže si nepriznali chybu, vyhlásili ho za spôsobilého na službu. Len vďaka medializácii prípadu, z ktorého bol národný škandál, úrady povolávací rozkaz zrušili.

Podľa týždenníka však tento prípad nie je zďaleka ojedinelým. Píše, že Ukrajina od začiatku tohto roka viditeľne zintenzívnila mobilizačné aktivity. Objavili sa správy o rozdávaní povolávacích rozkazov (niekedy aj násilnou formou) na vojenských pohreboch v Ľvove, na kontrolných stanovištiach v Charkove, v nákupných centrách v Kyjeve či v uliciach Odesy.

„Obľúbené lyžiarske strediská sú opustené aj napriek prvému poriadnemu snehu. Zábery vojenských predstaviteľov, ako sliedia po svahoch, stačili na to, aby davy odtiaľ odišli. V každom mestečku a meste po celej krajine sa na sociálnych sieťach zdieľajú informácie o tom, kde môžu číhať náboroví dôstojníci,“ píše Economist.

Z Ukrajiny sa tiež šíri množstvo videí, ktoré zachytávajú údajné drsné náborové praktiky. Upozorňujeme, že ich autenticitu nie je možné nezávisle overiť.

Nové pravidlá

Mobilizácia na Ukrajine je v plnom prúde od začiatku vojny, teda od 24. februára 2022, keď do krajiny vtrhli ruské vojská. Na rozdiel od Ruska však tento proces nie je skrytý. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári už po šiesty raz rozšíril stanné právo a legislatívu o všeobecnej mobilizácii.

Od decembra však nastali veľké zmeny. Predtým mohli vydávať povolávacie rozkazy iba členovia odvodovej komisie, a to len na domáce adresy. Teraz môže dokument vydávať širšia skupina úradníkov a bez geografického obmedzenia. Ďalší rozdiel je v tom, kto je povolaný slúžiť vlasti. V prvej vlne sa totiž hlásili do boja väčšinou dobrovoľníci, pričom dlhé rady pred odvodovými strediskami boli častým javom. Teraz však úradníci musia verbovať „z oveľa menej nadšeného davu“, dodal Economist.


Ďalšie články