Turci idú upokojovať situáciu v Kosove, vyšlú tam vojakov

Summit G20 v Indonézii Americký prezident Joe Biden (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko vyšle do severného Kosova vojenský prápor, aby tam na žiadosť NATO pomohlo zastaviť násilné nepokoje, oznámilo v sobotu turecké ministerstvo obrany.

Žiadosť Turecku zaslalo veliteľstvo spoločných síl NATO v Neapole, uvádza turecký rezort v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Dodáva, že prápor sa pripojí ako záložná jednotka k mierovej misii Aliancie známej ako KFOR. „Vyzývame na zdržanlivosť a dialóg pri riešení tohto vývoja na severe Kosova, ktorý ohrozuje regionálnu bezpečnosť a stabilitu,“ uvádza Turecko vo vyhlásení.

Podľa nemenovaného predstaviteľa tureckého ministerstva obrany pošle Ankara do Kosova približne 500 vojakov. Podľa ministerstva budú vojaci vyslaní do kasárni sultána Murada v Kosove túto nedeľu a pondelok.

NATO v utorok oznámilo, že v reakcii na pondelkové potýčky na severe Kosova vyšle do oblasti ďalších 700 vojakov, aby pomohli potlačiť násilné protesty. Misia KFOR sa v súčasnosti skladá z takmer 3800 vojakov vrátane asi 350 príslušníkov tureckej armády.

Pri pondelkových potýčkach s etnickými Srbmi utrpelo zranenia 30 príslušníkov síl NATO z nich 11 pochádzalo z Taliansko a 19 z Maďarska. Niektorí z vojakov utrpeli zlomeniny alebo popáleniny z improvizovaných výbušných zariadení.

Potýčky vypukli, keď srbská väčšina na severe Kosova nesúhlasila s tým, aby sa funkcií starostov štyroch obcí ujali zvolení zástupcovia albánskej národnosti. (tasr)


Ďalšie články