Taliansky senát odsunul zákon o homotransfóbii. Neužitočné veci môžu počkať, vraví zákonodarca

pillon Simone Pillon. Foto: Internet

Taliansky senát sa zatiaľ nebude venovať návrhu zákona o takzvanej homotransfóbii. Má vraj naliehavejšie priority než „ideologické, neužitočné a rozdeľujúce zákony“, ktoré môžu počkať. Kontroverzný návrh má podľa predkladateľov odstrániť diskrimináciu osôb rovnakého pohlavia, no podľa odporcov ohrozuje slobodu slova.

Výbor pre spravodlivosť talianskeho Senátu zrušil zasadnutie, ktoré malo zaradiť do kalendára hlasovanie o návrhu zákona o takzvanej homotransfóbii.

Výbor teraz usilovne pracuje na „skutočných prioritách“ ako je reorganizácia advokátskej skúšky, keďže „desaťtisíce mladých ľudí čaká na absolvovanie testu“ pred začatím svojej profesie. Povedal to senátor Simone Pillon z pravicovo-populistickej strany Liga, podľa ktorého „ideologické, neužitočné a rozdeľujúce zákony môžu počkať“.

Taliansky biskup Corrado Sanguineti bol prekvapený, že Senát v ťažkej dobe pandémie vôbec mal v úmysle diskutovať o tomto zákone, ktorý by podľa neho „priniesol smrť slobode“. Mohol by tiež spôsobiť nezhodu vo „vláde národnej jednoty, ktorá sa zrodila, aby čelila núdzovému stavu v súvise s COVID-19“.

Predkladateľ zákona a sociálny demokrat Alessandro Zan podčiarkol, že Senát sa musí vyjadriť o tomto „zákone o slušnosti“, no naopak parlament aj krajina vraj strácajú čas. Obvinil z toho Ligu, ktorá je proti jeho legislatívnemu návrhu o homotransfóbii, a ktorej senátor je na čele Výboru pre spravodlivosť. Poslanec Zan v tomto súvise obvinil tiež ďalšiu odporkyňu zákona a líderku opozičnej strany Bratia Talianska za šírenie lží a nazval ju nebezpečnou, neúnosnou ženou malej viery.

Senátorov, ktorí návrh zákona odložili na neurčito, označila speváčka Elodie Di Patrizi za „nehodných“ a „nemali by byť v parlamente“.

Obávajú sa „diskriminačných“ procesov

Návrh zákona v novembri minulého roka schválila prvá komora parlamentu. Ak by ho druhá komora parlamentu schválila, trestný čin rasovej, etnickej a náboženskej diskriminácie by sa rozšíril o diskrimináciu „založenú na pohlaví, sexuálnej orientácii, rodovej identite alebo na zdravotnom postihnutí“. Opozícia aj aktivisti vtedy pripomenuli, že môže byť ohrozená sloboda slova, pričom súčasná legislatíva už dostatočne kohokoľvek chráni pred násilím a urážkami.

Keď na jeseň Poslanecká snemovňa posunula návrh o homotransfóbii do Senátu, uvítal to Giorgio Rainelii z evanjelickej siete viery a homosexuality s názvom REFO: „Možno hovoriť o začiatku konca diskriminácie na základe pohlavia a sexuálnej orientácie“. Zároveň volal po „osvetovej kampani za odstránenie kultúrnych prekážok“ v spoločnosti na túto tému.

V týchto dňoch proti návrhu zákona protestovalo niekoľko ľudskoprávnych organizácií petíciami a kampaňou o zvýšení povedomia o údajnej škodlivosti zákona. Vyšla aj kniha s príspevkami od odborníkov s názvom Zákon o homofóbii. Prečo to nie je dobré: Návrh Zan preskúmaný článok po článku.

Predseda asociácie Scienza & Vita (Veda a život) Alberto Gambino už na jeseň 2020 varoval, že zákon v navrhovanom znení môže odštartovať sériu súdnych „diskriminačných“ procesov len kvôli tomu, že niekto vyjadrí svoj etický, náboženský, pedagogický alebo psychologický názor o tom, ako by sa mala žiť a prejavovať náklonnosť a sexualita.

Ďalšie nebezpečenstvo je podľa Alberta Gambina ideologické. Upozornil, že v uplynulých rokoch rastie počet projektov o výchove k rovnosti a o osobnej identite, ktoré však popierajú biologické rozdiely medzi mužom a ženou. O týchto školských iniciatívach pritom často nevedia ani rodičia svojich detí, čo je podľa neho v rozpore s nariadeniami ministerstva školstva.


Ďalšie články