Ceny energií: Podnikatelia sa dočkajú pomoci

Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

V tejto náročnej situácii, keď naša krajina čelí veľkému zdražovaniu, sme našli ďalší spôsob, ako pomôžeme ľuďom. Tentokrát to bude pomoc podnikateľom so zastropovaním cien energií. Som veľmi rád, že sme tento týždeň mohli začať práve takou vynikajúcou správou!

Ja sám som podnikateľ, takže viem, čo podnikanie obnáša a že enormný nárast cien bude pre mnohých likvidačný. Zastropovanie cien energií je cesta, vďaka ktorej sa nám podarí mnoho z nich zachrániť. Slovensko si za posledné dva roky prešlo náročným obdobím a najviac toto obdobie poznačilo práve podnikateľov. Najprv pandémia koronavírusu, keď bola väčšina z nich nútená mať zatvorené svoje prevádzky, a toto obdobie poriadne ani neprešlo a už prišlo extrémne zdražovanie, v dôsledku ktorého muselo veľa našich firiem ukončiť svoju činnosť.

Štát musí byť v tejto chvíli svojim občanom nápomocný. Rovnako ako sme priniesli pomoc pre rodiny s deťmi a seniorov, nesmieme zabúdať ani na naše firmy, ktoré taktiež potrebujú našu pomocnú ruku.

A ako to teda bude v praxi vyzerať? Od 1. januára 2023 do 31. marca budú mať firmy zastropované ceny energií. Čo sa týka silovej zložky elektriny, tak tam to bude 199 eur za megawatthodinu a čo sa týka silovej zložky plynu, tak tam bude suma 99 eur za megawatthodinu. Spotrebu nad tieto hranice za elektrinu a plyn preplatí štát do výšky 80 percent! Vďaka tomuto opatreniu sa nám podarí pokryť takmer celý podnikateľský sektor, aby nikomu z nich nehrozilo, že bude musieť zatvoriť svoj podnik alebo prepúšťať zamestnancov. Tým ale nekončíme! Aj naďalej budú prebiehať rokovania a budeme sa snažiť túto pomoc predĺžiť na čo najdlhšie obdobie.

Nezabúdame, samozrejme, ani na domácnosti. Tie už vďaka nám zastropované ceny majú a, samozrejme, že aj naďalej budeme pracovať na tom, aby sme pre každého z vás, našich občanov, priniesli opäť nové druhy pomoci.

Situácia je naozaj náročná, ale sme v tom všetci spolu. Štát je tu preto, aby v ťažkých časoch podporil svojich občanov a podal im pomocnú ruku. Naše hnutie Sme rodina tu bolo, je a bude vždy pre ľudí a neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť kvalitu života na Slovensku a aby sa našim občanom ľahšie žilo.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články