Mikulca vo funkcii zachránili Kolíkovej poslanci v SaS, na odvolanie chýbalo päť hlasov

Jaroslav Naď a Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR Jaroslav Naď a Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Poslanci parlamentu ho vo štvrtok neodvolali. Odvolanie Mikulca okrem zákonodarcov zo Smeru a Hlasu podporila aj väčšina klubu SaS a štyria koaliční poslanci zo Sme rodina.

Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 71 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 47, zdržali sa 23, dvaja nehlasovali.

Návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi podal už niekoľkýkrát opozičný Smer-SD. Diskusia k návrhu na jeho odvolanie sa skončila ešte 15. novembra. Návrh predniesol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, vyjadril sa aj v závere diskusie. Mikulcovi vyčítal nezvládanie migračnej krízy, kritizoval aj riadenie rezortu. Pred hlasovaním však v rovnakom duchu kritizoval Mikulca aj podpredseda parlamentu z koaličnej Sme rodina Peter Pčolinský.

Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci Smeru, zákonodárci okolo bývalého premiéra Petra Pellegriniho, ako aj viacerí nezaradení poslanci z ĽSNS a Republiky.

Návrh za jeho odvolanie však podporila aj väčšina klubu SaS a tiež štyria koaliční poslanci zo Sme rodina (Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská, Martin Borguľa a Romana Tabák). Väčšina poslancov Sme rodina sa zdržala alebo nehlasovala.

V prípade SaS hlasovali za odvolanie Mikulca napríklad. Richard Sulík, Jana Bittó Cigániková či Branislav Gröhling. Jeho odvolanie podporili aj Mária Kolíková či Juraj Krúpa, ktorí do klubu SaS prestúpili zo strany Za ľudí a z OĽaNO.

Vo všeobecnosti však možno konštatovať, že za odvolanie Mikulca boli v rámci SaS najmä poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany, zatiaľ čo zákonodárci, ktorí prišli s Kolíkovou zo Za ľudí sa skôr zdržali. Ide napríklad o Vladimíru Marcinkovú, Jána Benčíka či Mareka Hattasa. Keby bývalí poslanci zo Za ľudí hlasovali ako zvyšok opozície, Mikulca by sa poradilo odvolať.

Jednoznačne Mikulca podporili len poslanci vládneho OĽaNO.

Stanovisko vlády, ktorá odmietla návrh Smeru-SD, odôvodnil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Do diskusie sa zapojil aj Mikulec. Odmietol argumenty opozície, označil ich za zavádzanie verejnosti. Migračnú vlnu podľa neho Slovensko zvláda dobre. Zopakoval potrebu ochrany vonkajších hraníc Schengenu.


Ďalšie články