Štátny tajomník Smatana chce odobrať zbrojný preukaz tým, ktorí odmietli bojovať v prípade mobilizácie

Juraj Smatana Juraj Smatana v októbri 2020 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Druhý najvyššie postavený muž envirorezortu Jána Budaja, štátny tajomník Juraj Smatana, v pondelok navrhol zbaviť práva nosiť zbraň tých ľudí, ktorí odopreli výkon mimoriadnej vojenskej služby. Združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum hovorí o extréme.

Štátny tajomník rezortu životného prostredia za OĽaNO a niekdajší aktivista Juraj Smatana navrhuje odobrať zbrojný preukaz tým ľuďom, ktorí odmietli mimoriadnu vojenskú službu. Uviedol to na sociálnej sieti.

Návrh by v praxi znamenal, že ľudia, ktorí nie sú ochotní vo vojne na príkaz štátu bojovať so zbraňou pre svoje náboženské presvedčenie či výhradu vo svedomí, by automaticky stratili aj právo chrániť zbraňou majetok, zdravie a život seba a svojej rodiny.

Smatana píše, že tým, ktorí službu odmietli, nemieni nadávať alebo ich označovať za obete dezinformačnej kampane, no podľa neho „je potrebné, aby štát okamžite začal preskúmavanie, či títo ľudia nie sú držiteľmi zbrojného preukazu kategórie A, B alebo C“.

„Uvedené kategórie oprávnenia držať alebo nosiť zbraň sú totiž určené pre ľudí, ktorí chcú mať zbraň na obranu svojho života, majetku alebo na výkon zamestnania. Takže ak u týchto ľudí došlo k náboženskému či svetonázorovému obratu, ktorý im znemožňuje zabiť ľudskú bytosť, patria im do rúk výlučne športové alebo poľovnícke zbrane,“ pokračuje v úvahe.

Smatana reaguje aj na v pondelok medializované informácie, podľa ktorých vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby podalo tento rok vyše 40-tisíc Slovákov. V prípade mobilizácie preto nebudú musieť bojovať so zbraňou, ale budú priradení na iné činnosti.

Legis Telum: Je to druhá strana extrému

Na Smatanov status na Facebooku reagovalo aj Združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. Nazvalo ho druhou stranou extrému. „Tým akože niečo zlepšíte? Obranyschopnosť? Odstránite nejakú ‚hrozbu‘? Alebo ju práve vytvoríte?“ pýta sa.

„Tým určite vybudujete slobodu a zodpovednosť. Súdruhovia. Už vôbec nechápem, prečo brať možnosti vlastniť a držať zbraň ľuďom, ktorí len prejavili názor, že za istých okolností ju do rúk zobrať nechcú,“ napísal správca stránky Legis Telum.  

Naď hovorí o znížení obranyschopnosti krajiny

Raketový nárast mužov, ktorí nie sú ochotní bojovať so zbraňou v tieni eskalácie vojny na Ukrajine, poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pripísal na vrub politikom Smeru ako Robert Fico a Ľuboš Blaha, ktorí vraj „znižujú obranyschopnosť krajiny“.

Vyhlásenie mohli do konca januára podať všetci muži, ktorým vzniká branná povinnosť. Občania od 18 do 55 rokov tak mohli urobiť z náboženských dôvodov či kvôli výhrade svedomia. Kto to nestihol, bude si musieť počkať na budúcoročný január.

Toto tlačivo je však možné podať iba v čase mieru. Po vypuknutí vojny by už naň štát neprihliadal. Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny totiž hovorí, že prezident môže povolať na výkon alternatívnej služby aj tých, ktorí odopreli výkon mimoriadnej služby.

https://standard.sk/319440/viac-ako-40-tisic-slovakov-odmieta-bojovat-so-zbranou-nad-za-to-vini-aj-predstavitelov-smeru/

Ďalšie články