Slovan chce ďalší titul, na súpiske Trenčína je aj Demitra

ŠK Slovan Bratislava - FC Nitra Sprava Rafael Ratao (Slovan) a Alen Mustafič (Nitra) počas zápasu 12. kola futbalovej Fortuna ligy Slovan Bratislava - FC Nitra. Foto: Michal Svítok/TASR

Jarná časť Fortuna ligy odštartuje cez víkend 19. kolom. Na čele tabuľky je Slovan, ktorý pomýšľa na tretí titul v rade. Naopak, pre Senicu či Nitru bude prioritou zotrvanie v najvyššej futbalovej lige. Na postup do skupiny o titul pomýšľa niekoľko klubov zo spodnej šestky.

Belasí zabojujú o tretí titul v rade, DAC sa pokúsi atakovať prvú priečku

Do jarnej časti vstúpi Slovan ako líder Fortuna ligy s najväčším počtom bodov, výhier a strelených gólov. Spomedzi ostatných klubov najmenej inkasoval i prehral. Nie je preto ťažké uhádnuť ambície vedenia klubu. „Cieľom je zisk tretieho majstrovského titulu v rade. Urobíme maximum, aby sme tento cieľ splnili,“ povedal generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

Podobne to cíti aj kapitán tímu Vasil Božikov. „Za kabínu môžem povedať, že sme odhodlaní bojovať a získať tretí titul v rade. Je to veľká motivácia. Ligové zápasy o body sú vždy lepšie než tie prípravné. Tešíme sa, že konečne ideme hrať. Bude veľmi dôležité začať jar tak, ako sme končili jeseň, čiže víťazne,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Radosť hráčov Slovana zo zisku prvenstva vo futbalovej Fortuna lige (2019/20). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Päťbodovú stratu na prvú priečku sa pokúsi stiahnuť Dunajská Streda.Náš cieľ do jarnej časti je priblížiť sa k Slovanu, okrem toho by sme chceli uspieť v Slovenskom pohári. Mužstvo je podľa môjho názoru dobre pripravené, všetci sa tešíme na prvý zápas. Trenčín nastupuje v rozostavení 4-3-3, jeho filozofia je založená na útočnom poňatí hry. Očakávam ťažký zápas aj preto, že Trenčín sa po dlhom čase vracia na svoj domovský štadión,“ povedal tréner DAC Bernd Storck na online tlačovej konferencii pred zahájením 19. kola.

Žilina si chce udržať bronzovú priečku

Šošoni zimovali v tabuľke na treťom mieste, štvrtá Trnava na nich stráca len štyri body. V jarnej časti budú chcieť potvrdiť svoju pozíciu a udržať sa v hornej šestke. Tomuto zámeru prispôsobili i domácu prípravu. „Cieľom bolo pripraviť dobre kondične mužstvo, skúšali sme si herné systémy. Ofenzívnu silu mužstva sme minimálne podržali, ak nie trochu zlepšili. V obrane musíme stále pracovať. Už vieme, čo nás tlačí, snažíme sa to postupne odstraňovať,“ uviedol tréner Pavol Staňo.

Vedenie klubu do súpisky drasticky nezasahovalo, do tímu pribudol krídelník Tenton Yenne, ktorý pôsobil v Senici. Podľa športového manažéra, mužstvu chýbal futbalista, ktorý by vedel hrať do plnej obrany či ísť do kombinácie. Problémom sú jeho nevýrazne štatistiky. Ofenzíva sa tak naďalej musí spoľahnúť predovšetkým na dvojicu Vahan Bičachčjan a Dawid Kurminowski. Obaja majú na konte po deväť gólov.

Trnava a Ružomberok si plánujú postrážiť pozície

Futbalisti Spartaku Trnava sa nachádzajú na postupovej pozícii, do jarnej časti vyštartujú zo štvrtej priečky. Víťazne sa naladili začiatkom februára dohrávkou 18. kola, keď porazili Zlaté Moravce 4:2. Cieľom Trnavy bude zotrvať v prvej šestke. Káder posilnilo päť hráčov, vedenie verí, že po príprave bude Spartak rýchlejší a silnejší v porovnaní s jesennou časťou. Nový tréner Michal Gašparík očakáva od mužstva aktívnu hru. „Chceme, aby hra bola organizovaná, behavá, s pressingovu obranou a proaktivita celkovo v defenzívnej fáze. V útoku chceme zapracovať na tom, aby sme dokázali zápas viac kontrolovať s loptou na kopačkách, no nie na úkor priamočiarosti.“

Sprava v popredí hráč Trnavy Kristián Koštrna, hráč Banskej Bystrice Patrik Prikryl a v pozadí brankár Trnavy Dobrivoj Rusov v prípravnom zápase FC Spartak Trnava – MFK Dukla Banská Bystrica v Trnave v sobotu 30. januára 2021. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

MFK Ružomberok figuruje v tabuľke na najcennejšom mieste pre viaceré kluby. Šiestou priečkou uzatvára skupinu postupujúcich. Pred ostatnými mužstvami z nižších pozícií má náskok v rozmedzí troch až piatich bodov, bude preto pod miernym tlakom prenasledovateľov. V štyroch zápasoch sa stretne s poslednou Senicou, ale i Slovanom, Žilinou či Zlatými Moravcami. „Ak sa chceme dostať do prvej šestky, potrebujeme bodovať. Najlepšie naplno aj keď vieme, že to bude veľmi ťažké,“ myslí si tréner Ján Haspra.

Trenčín sa vracia domov na Sihoť

AS Trenčín vstúpi do jarnej časti už na domácom štadióne na Sihoti. K dispozícii bude mať 31-členný káder. Na súpiske figuruje aj syn Pavla Demitru, Lucas Demitra, ktorý by mal dostať šancu v „áčku“. Napriek diverzite mužstva si vedenie nedáva za cieľ patriť medzi najlepších. „Som presvedčený, že naši fanúšikovia neriešia to, či budeme v hornej alebo spodnej polovici tabuľky po základnej časti. Chcú vidieť Trenčín, ktorý hrá dobrý futbal a odovzdá na ihrisku všetko. To je pre nich oveľa podstatnejšie,“ tvrdí generálny manažér Róbert Rybníček.

Trenčiansky hrad a rozostavaný štadión AS Trenčín v prípravnom zápase AS Trenčín – MŠK Púchov 30. januára 2021 v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Michalovce a Zlaté Moravce si trúfajú na najlepšiu šestku

Predposledný tím MFK Zemplín Michalovce aj napriek umiestneniu verí, že sa zaradí k prvej šestke klubov. Na postup mu chýbajú štyri body, v posledných zápasoch základnej časti o ne zabojuje s Pohroním, Sereďou, Dunajskou Stredou a Nitrou. „Dôležitý bude každý z nich. Vieme, aké sú tam bodové rozostupy a už prvý zápas proti Pohroniu bude dôležitý. Bol by som zlý tréner, keby som myslel viac na záchranu než na prvú šestku. Máme to vo svojich rukách. Máme dva zápasy doma, dva vonku. V nich nás čakajú niekoľkí konkurenti o tú prvú šestku,“ poznamenal tréner Jozef Majoroš. Prioritou bude výhra v zápase s Pohroním.

Michalovce prišli o najlepšieho strelca tímu Abdulrahmana Taiwa, ktorý strelil takmer tretinu všetkých gólov. Z hosťovania si ho stiahla Dunajská Streda. Ofenzíva tímu by sa mala rozložiť na viacerých hráčov, výraznejšiu streleckú individualitu na súpiske nemajú.

 MFK Zemplín Michalovce Ismar Tandir, v popredí vpravo hráč MŠK Žilina Ján Minárik v zápase 16. kola futbalovej Fortuna ligy MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina v Michalovciach 5. decembra 2020. Foto: Roman Hanc/TASR

FC ViOn je najefektívnejším tímom ligy a celkovo ôsmym v rámci európskych líg. Futbalisti Zlatých Moraviec by radi nadviazali na úspešnú jesennú časť, prioritou bude zotrvanie v najlepšej šestke.

„Naše ciele sú postupné. Prvoradým je záchrana, druhým umiestnenie v prvej šestke. Keď to zvládneme, prídu na rad ďalšie. Určitá postupnosť tu musí byť. Na druhej strane, či ja ako tréner, alebo futbalisti máme motiváciu dosiahnuť pre tento klub niečo veľké. To je pre nás prioritou,“ povedal tréner ViOnu Ľuboš Benkovský.

Pohronie a Sereď s obmeneným kádrom

Káder Pohronia prešiel zásadnými zmenami, odišlo osem hráčov a prišlo dvanásť posíl. Klub taktiež angažoval nového športového manažéra. Rošády na súpiske majú prioritný účel, udržať Pohronie v najvyššej súťaž. Posledných šesť tímov má medzi sebou drobné bodové rozdiely, každý zápas bude preto dôležitý.

„Keďže zimná pauza bola krátka, museli sme staviť na zahraničné posily a hráčov, ktorí budú pôsobiť u nás pol roka. V súčasnosti je v mužstve jedna tretina hráčov, ktorí by mali v klube pôsobiť dlhodobejšie, dve tretiny majú za úlohu priniesť do tímu okamžitú kvalitu, aby sme naplnili krátkodobý cieľ,“ ozrejmil športový manažér Štefan Zaťko. V základnej časti si zmerajú sily so Slovanom a bodovými susedmi v tabuľke – Trenčínom, Michalovcami a Senicou.

Vľavo český stredopoliar Ondřej Chvěja (Pohronie) a vpravo chorvátsky stredopoliar Denis Bušnja (Sereď) v dohrávanom zápase 18. kola Fortuna ligy 2020/2021 ŠKF Sereď – FK Pohronie, Žiar nad Hronom, Dolná Ždaňa v Zlatých Moravciach v utorok 9. februára 2021. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Zemetrasenie postihlo aj kabínu Serede, ktorá sa v tabuľke nachádza pred vstupnou bránou skupiny o titul. Počas prestávky odišlo osem hráčov, ktorých nahradilo desať nových. „Hráči, ktorí odišli, sa nerozvíjali a nejakým spôsobom stagnovali. Naopak, chceli sme tu nechať hráčov, ktorí pravidelne hrávali a chcú sa zlepšovať. Na tomto chceme stavať,“ povedal tréner a športový riaditeľ klubu František Šturma.

Sereď stráca na šiesty Ružomberok tri body. „Pokúsime sa hrať o prvú šestku, budeme do posledného zápasu bojovať, aby sme sa tam dostali. Na druhej strane však z toho nechcem robiť vedu, pretože tá prestavba kádra je obrovská, snažíme sa chystať mužstvo už aj na budúcu sezónu,“ priblížil ciele ŠKF Sereď.

Senica a Nitra sa budú zachraňovať

Nitra v posledných piatich zápasoch štyrikrát prehrala a raz remizovala. Na konte má najviac prehier aj inkasovaných gólov. Ambície smerom k jarnej časti sú teda jasné. „Našim cieľom je v prvom rade záchrana. Nebude to ľahké, najmä pre toľké zmeny, ktoré sa udiali, nielen v mužstve, ale aj v celom klube. Pri pohľade na tabuľku vidíme, že je to veľmi tesné, viac tímov bude bojovať o dobré pozície,“ poznamenal športový riaditeľ FC Nitra Henrich Benčík.

S cieľom zachrániť sa vstúpia do jarnej časti aj futbalisti FK Senica, ktorý sa nachádzajú na dne tabuľky s najmenším počtom strelených gólov.

„Príprava bola kratšia, o to intenzívnejšia. Som rád, že neprišlo vážne zranenie a kabína je zdravá. Sadlo si to aj príchodom nových hráčov. Za kabínu môžem povedať, že sme odhodlaní a pripravení na ligu. Vieme, čo nás čaká, najmä čo sa týka počtu bodov, musíme to zmeniť. Všetko smeruje k tomu, že to zvládneme, za celú kabínu som o tom presvedčený,“ vysvetlil kapitán tímu Juraj Piroska.


Ďalšie články