Netvory, napísal český exposlanec o predčasne narodených deťoch a vyvolal prekvapivú reakciu

predèasne narodené deti nový inkubátor užívanie žilinská Fakultná nemocnica Ilustračné foto. Inkubátor pre predčasne narodené deti (Zdroj: TASR)

Český exposlanec Jaroslav Škárka označil nevyvinuté deti za „netvory, ktoré budú pre spoločnosť len príťažou“. Jeho nenávistný facebookový status mal však úplne opačný efekt, ako Škárka zamýšľal, keď obrátil svoj hnev proti fondu na pomoc nevyvinutým deťom.

Nenávistný status bývalého politika smerovaný proti reklame na fond Nedoklubko podporujúci predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou vyvolal taký odpor verejnosti, že ho Škárka zo svojho facebookového profilu po medializácii stiahol. Kompletný prepis exposlancovho statusu uverejnil portál iDnes.cz.

Status, ktorý sa začína titulkom „Zbytoční ľudia – zbavme sa ich“, sa objavil na Škárkovom Facebooku v nedeľu v noci, ale keď naň upozornili ľudia aj médiá, tak v utorok už bol nedostupný.

„Dnes som na ČT zaregistroval reklamu na fond Nedoklubko, ktorý podporuje predčasne narodené deti s hmotnosťou, keď sa zmestia do dlane. Inými slovami nevyvinuté netvory, ktoré budú mať IQ okolo päťdesiatky a budú pre spoločnosť len príťažou. Budú nás stáť iba peniaze a ich prínos nebude ani nula, ale iba mínus. Iba nejaká neziskovka sa na nich napakuje. Rovnaké je to aj s mentálmi,“ napísal Škárka na sociálnej sieti.

Bývalý člen dolnej snemovne českého parlamentu v statuse ďalej obvinil šéfku Českej odbornej spoločnosti pre inkluzívne vzdelávanie Kláru Laurenčíkovú z toho, že sa spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami „priživuje na vykrádaní štátneho rozpočtu pod rúškom solidarity s ,mentálmi’“. Za jediné riešenie Škárka označil zastavenie štátnej finančnej podpory pre neziskové organizácie.

Vlna solidarity s predčasne narodenými

Predčasne narodených ľudí, ktorým táto neziskovka pomáha, exposlanec opakovane nazval zbytočnými a tvrdil, že nie sú prínosom pre spoločnosť.

Pod nenávistnými slovami Jaroslava Škárku sa strhla debata, v ktorej sa ozvali aj viacerí predčasne narodení ľudia a pýtali sa ho, či má skutočne pocit, že sú menejcenní. Niektorí mu pripomenuli, že mnohé významné osobnosti, ako napríklad Albert Einstein, Isaac Newton, Johannes Kepler, Pablo Picasso, Winston Churchill, Charles Darwin či Steve Wonder, boli predčasne narodenými deťmi.

Namiesto toho, aby došlo k zastaveniu príspevkov, ako by si to želal Škárka, stal sa presný opak. Podľa riaditeľky organizácie Nedoklubko Lucie Žáčkovej sa po uverejnení statusu zdvihla v Česku obrovská vlna solidarity a ľudia začali fond podporovať tak ako ešte nikdy za posledných 10 rokov. Nedoklubko podporuje predčasne narodené deti a ich rodičov dlhodobo, a to nielen pri narodení.

Ako reakcia na Škárkov status sa na sociálnych sieťach v Česku rozbehla výzva #NebuďJarda, ktorej zdieľaním ľudia vyzývajú na príspevok ľubovoľnou sumou.

Príležitosť na zviditeľnenie využila v tomto prípade napríklad spoločnosť T-Mobile, ktorá darovala na konto fondu štvrť milióna českých korún, čo je necelých 10-tisíc eur. Prispel aj český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Fond Nedoklubko zvažuje, že podá na Škárku trestné oznámenie a podľa riaditeľky už jedná s právnikmi, ktorí ponúkli pomoc. O výroky exposlanca sa zaujíma aj česká polícia, ale zatiaľ neuviedla, či by mohlo ísť o trestný čin.


Ďalšie články