Kamikadze

premiér Igor Matoviè Igor Matovič po skončení rokovania vlády 16. decembra 2020. Foto: Baumann/TASR

Matovič vyháňa Sulíka z vlády. Ak by k tomu došlo, malo by to pre jeho vládu katastrofálne následky.

„Bol by som rád, keby Sulík podal do Vianoc demisiu,“ povedal dnes premiér v rádiu Expres.

A aby všetci rozumeli, že to myslí vážne, na záver objasnil: „Mrzí ma, že máme idiota za ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať.“

Jedna plus jedna rovná sa dva, z vyššie povedaného vyplýva, že Igor Matovič začína verejne tlačiť na odchod SaS z vlády. Neznamená to voľby, znamená to menšiu vládu s 82 poslancami, čo je stále pohodlná väčšina.

Je to však zničujúco zlý nápad, hneď z niekoľkých dôvodov.

Sulík sám neodíde, pamätá si lekciu z roku 2011 a dlhý tieň rozpadu vlády Ivety Radičovej. Nechce vstúpiť druhýkrát do tej istej rieky. Súčasný stav navyše Sulíka nepoškodzuje, naopak, preferenčne silnie. Matovič to vie, preto bude Sulíka stále viac ponižovať, nevie inak. To môže trvať týždne, možno mesiace. Ale nie roky.

Dnes sa preto verejne začal rozklad súčasnej vlády. Ak sa do sporu nezapoja vyvažujúcim spôsobom Kollár a Remišová, čaká nás časom rekonštrukcia vlády a vznik trojkoalície.

Pre všetkých by to bol kamikadze krok.

Po prvé preto, že Matovič by bol v trojkoalícii ešte väčším hegemónom ako doteraz. Kollár by mu musel čeliť otvorenejšie (Remišová to nedokáže). Prinieslo by to konflikty, ktorým sa dnes snaží vyhýbať.

Po druhé preto, že Matovičov štýl bude ešte viac ťahať každú stranu celej prípadnej trojkoalície pod päť percent. Predstavte si vládu, ktorá má väčšinu v parlamente a nemá legitimitu v spoločnosti. Čo bude robiť ulica, a najmä nervózny premiér. Najmä, ak nespokojní voliči budú mať kam odísť.

Po tretie, povedie to k tomu, že vzniknutá situácia bude tlačiť niektorých liberálov zo Za ľudí, aby sa emancipovali, pretože si budú chcieť zachovať tvár alebo politicky prežiť. Teoreticky by sa to malo stať aj s kresťanmi, ale to veľmi očakávať nemožno, dopyt po tom však bude.

Po štvrté, vládu čakajú viaceré ťažké témy. Ústavné zmeny (dlhová brzda, núdzový stav), balík európskej pomoci, krajina po covide. Vláda bez Sulíka bude možno menej liberálna, čo má niektoré výhody (ministerstvo školstva), ale celkom iste menej ekonomicky kompetentná.

Keď sa doteraz spájali Vianoce a politika, bolo to vždy niečo pozitívne, upokojujúce. Vianoce mali skrátka väčšiu moc ako politický zápas. Tento rok je to inak. Igor Matovič vniesol do slovenskej politiky konflikt, ktorý sa nezastaví ani cez Vianoce, naopak, začína pred nimi gradovať.

Rozmáha sa nám tu, v časti spektra, podivný nový šport, zničiť sa čím skôr počas vládnutia. Pre spoločnosť to má katastrofálne dôsledky.


Ďalšie články