Stojíme za Sulíkom. Od ruského plynu sa nemáme odpojiť hneď

Boris Kollár na krajskom súde v Banskej Bystrici Boris Kollár. Foto: Ján Krošlák/TASR

Samozrejme, že by to bolo veľmi pekné gesto a bol by som tomu veľmi rád, keby sme sa mohli od ruského plynu hneď odpojiť, avšak doplatili by na to naši občania a to nedovolím.

Situácia u našich východných susedov, našu krajinu ovplyvnila nielen ľudsky, ale aj ekonomicky. Zvyšovanie cien potravín, energií a pohonných hmôt tu už síce prebiehalo aj predtým, avšak po tomto konflikte je nevyhnutné, aby sme sa zamysleli nad tým, čo bude ďalej s našimi obchodnými vzťahmi, ktoré máme s Ruskou federáciou, pretože momentálne je naša krajina závislá na ich dodávkach plynu a ropy, čo, bohužiaľ, výrazným spôsobom ovplyvnilo aj extrémne navýšenie cien pohonných hmôt.

Hnutie Sme rodina v tomto plne podporuje postoj ministra hospodárstva, ktorý navrhuje, aby sme sa my, a teda celá Európska únia, od dovozu ropy a plynu z Ruskej federácie odpojili postupne v horizonte približne 5 rokov, a nie naraz. My, ako vládna koalícia, musíme v krokoch, ktoré urobíme, myslieť v prvom rade na našich občanov. Na to, aký dopad to bude mať na nich, hlavne na ich peňaženky, preto určite podporím každý kvalitný návrh, ktorý by zmiernil dopady tejto krízy na našich ľudí.

Vieme, že ako krajina máme určité záväzky a povinnosti voči Európskej únii, čiže naše kroky musia byť jednotné s ostatnými členskými štátmi. Zoberme si to aj z tej stránky. Európska únia vie ako celok vyrokovať lepšie podmienky ako keby sme si išli ako krajina po svojom. Myslím si, že každý z nás pochopil, že je riskantné, aby sme boli závislí od dodávok plynu a ropy len od jednej krajiny, preto musíme mať k dispozícii viac alternatív a nevylučujem, že by sme sa v budúcnosti mohli k dodávkam z Ruska aj vrátiť.

Európska únia sa snaží uberať ekologickým smerom, tlačia do popredia všetky zelené riešenia, berú to ako nejaké preteky, avšak nie každé takéto riešenie je aj tým najlepším pre ľudí. V tomto smere sa mi páči, ako rozmýšľajú Spojené štáty americké, ktoré sa stali sebestačné, pretože vložili veľké investície do bridlicového systému, čo im umožní ťažiť lacný bridlicový plyn v horizonte až 20 rokov. A pritom Európa má v tomto smere väčšie možnosti, avšak pre zelenú politiku, ktorú presadzuje, sme si obmedzili napríklad investície do ropných plošín v Nórsku v Severnom mori.

Nevravím teraz, že nemáme myslieť ekologicky, to nie, ale musíme rozmýšľať tak, aby sme neškodili viac ľuďom ako prírode.

Na záver by som len dodal, že hnutie Sme rodina podporí riešenia, ktoré v prvom rade pomôžu ľuďom. Samozrejme, že by to bolo veľmi pekné gesto a bol by som tomu veľmi rád, ak by sme sa mohli od ruského plynu hneď odpojiť, avšak doplatili by na to naši občania a to nedovolím. Takže som za postupné odstrihnutie od ruského plynu a takisto, ak by bol na koaličnú radu predložený návrh na zníženie DPH na plyn pre domácnosti, tak hnutie Sme rodina bude hlasovať určite za. Vždy sme tu boli pre ľudí a aj v tomto smere máme jasný postoj, a to ten, že v prvom rade musíme dbať na ich potreby, aby sme ich finančne nezruinovali, ale pomáhali im.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články