Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie sa bude konať viacero pútí, majú na slovenskú bohatú tradíciu

V septembri sa na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je aj patrónkou Slovenska, koná na Slovensku veľa pútí. Pútnické miesto však môžete navštíviť kedykoľvek.

phoca_thumb_l_005 Foto: krizbutkov.sk

Putovanie ku kresťanstvu neodmysliteľne patrí. Boží ľud stáročia putoval na rozličné miesta. Na celom svete sa nachádza viacero pútnických miest, Jeruzalem, Lurdy, Fatima či Medžugorje. Aj Slovensko ich má niekoľko.

Púť je v živote kresťana veľmi dôležitá. „Významom púte je zmena. Preto je dobré si na púti alebo pred ňou vykonať svätú spoveď. Zanechať starý spôsob života a začať od začiatku. Púť je mnohokrát aj obeta za chorých, rodinu, priateľov či mnoho našich ďalších prosieb,“ opisuje púť kňaz Andrej Ondrejka z Kežmarku.

Púte sa konajú do októbra, teraz počas sviatku Sedembolestnej Panny Márie sa má konať jedna z najväčších v obci Šaštín-Stráže.

Národná púť v Šaštíne-Strážach

Táto celonárodná púť k patrónke Slovenska sa koná od roku 1732, keď bola socha Sedembolestnej Panny Márie vyhlásená za milostivú. Každoročne toto miesto navštívia tisícky veriacich.

Sochu postavili v roku 1564. Dala ju zhotoviť Angelika Bakičová na znak splnenia sľubu za vyslyšané modlitby. O sto rokov neskôr bola socha premiestnená, ale začiatkom 18. storočia ju vrátili do kaplnky v Šaštíne. Komisia potom začala skúmať 726 zázračných prípadov.

Program je pripravený už od 14. septembra, začne sa o 17:30. Omšu bude celebrovať pomocný biskup Jozef Haľko.

Socha Sedembolestnej Panny Márie. Foto: TASR/Martin Baumann

Počas leta však bolo viacero pútí. Medzi najznámejšie pútnické miesta patrí Marianka v Bratislave či Mariánska hora v Levoči.

Pútnické miesto Galamba

Medzi novšie pútnické miesta patrí Galamba pri obci Čakanovce na juhu okresu Lučenec. Všetko sa začalo v roku 2005, keď miestny obyvateľ požiadal františkánov odslúžiť omšu v prírode, neďaleko osady, pri drevenom detvianskom kríži. Omša sa konala v deň sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Odvtedy je na mieste omša každý rok.

Vznikol tu drevený prístrešok so slamenou strechou, ktorý cez zimu slúži ako Betlehem a kaplnka zasvätená Sedembolestnej Panny Márie. V roku 2015 pribudla aj pustovňa.

Pútnické miesto Galamba. Foto: TASR/Branislav Caban

Pútnické miesto Butkov

Ešte novšou zastávkou veriaciach ako Galamba je Butkov, ktorý je momentálne najmladším pútnickým miestom na Slovensku. V roku 2012 na miesto bývalého kameňolomu pribudol 12-metrový kríž. O dva roky neskôr pribudol pamätník svätého Jána Pavla II. O rok neskôr požehnal nitriansky biskup Viliam Judák pamätník svätej sestry Faustíny. Postupne pribudli kaplnka Božieho milosrdenstva, zvonica svätého Jána Pavla II., socha Zmŕtvychvstalého Krista. Program majú pripravený na 14. septembra.

Pútnické miesto Butkov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pútnické miesto na hore Zvir

Na severovýchode Slovenska pri Starej Ľubovni v obci Litmanová sa nachádza hora Zvir, kam každoročne prichádzajú tisícky pútnikov. Na hore Zvir sa v 90. rokoch dvom dospievajúcim dievčatám zjavila Panna Mária.

Počas 30 rokov od zjavenia na hore Zvir vzniklo zázemie pre pútnikov – nachádza sa tam kaplnka, miesta na spovedanie a hlavný oltár, kde sa slúžia omše. Počas roka sa na mieste konalo niekoľko menších pútí, veľká bola začiatkom augusta.

V rovnakom čase sa veriaci stretli v liptovskej Trlenskej doline neďaleko Ružomberka. V Trlenskej doline sa nachádza kaplnka Panny Márie Snežnej postavená v roku 1935. O štyri roky neskôr ku kaplnke pribudla aj lurdská jaskyňa, ktorú vybudoval rehoľný brat Andrej Ratulovský, aby tu ľudia mohli načerpať novú silu.


Ďalšie články